Akkermansia muciniphila – probiotyk nowej generacji

Na temat Akkermansia muciniphila mogliście przeczytać w mojej relacji z konferencji w Rzymie w 2021 roku. Dzisiaj pasteryzowana Akkermansia muciniphila jest dostępna w formie postbiotyku i niedługo będzie miała również swoją premierę na polskim rynku. Kolejny wpis z cyklu probiotyków nowej generacji, czyli charakterystyka bakterii Akkermansia muciniphila.

Akkermansia muciniphila – co to za bakteria?

Akkermansia municiphila jest beztlenową bakterią Gram-ujemną, bytującą w warstwie śluzowej nabłonka jelitowego. Jej obecność w jelitach jest dość znacząca, w stosunku do reszty bakterii probiotycznych, ponieważ wynosi od 0,5-5% (średnio 3-5% całego mikrobiomu). Akkermansia municiphila degraduje śluz jelitowy i wykorzystuje go jako źródło energii, węgla i azotu. Wyizolowano zaledwie kilka szczepów gatunku Akkermansia municiphila, z którego najliczniej występujący i najlepiej opisany jest szczep MucT.

Rodzaj Akkermansia pojawia się  już w pierwszym roku życia, a jego liczebność stopniowo wzrasta do osiągnięcia dorosłości. Mleko ludzkie pełni rolę nośnika dla A. muciniphila w procesie zasiedlenia jelita niemowląt. A. muciniphila ma aktywny system oporności na środowisko kwasowe. System ten, wraz z łagodnymi kwaśnymi warunkami panującymi w żołądku niemowlęcia, może pomócw dotarciu i kolonizacji jelita maluszka.

Dlaczego Akkermansia municiphila jest taka wyjątkowa?

Okazuje się, że występowanie Akkermansia municiphila jest pozytywnie skorelowane z wieloma parametrami klinicznymi, a zmniejszona obecność tej bakterii jest związana z wystąpieniem wielu schorzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość, niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Co ciekawe, suplementacja tej bakterii może częściowo odwrócić skutki choroby, np. suplementacja u osób otyłych powoduje redukcję masy ciała, związaną ze spadkiem tkanki tłuszczowej. Akkermansia municiphila wywiera wiele efektów prozdrowotnych, nie tylko związanych z usprawnieniem metabolizmu. Efekty te będą szczegółowo omówione w następnych wpisach.

Źródło: Cani PD, Depommier C, Derrien M, Everard A, de Vos WM. Akkermansia muciniphila: paradigm for next-generation beneficial microorganisms. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2022 Oct;19(10):625-637. doi: 10.1038/s41575-022-00631-9. Epub 2022 May 31. Erratum in: Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2022 Jun 23;: PMID: 35641786.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *