Jak zapobiec rozwojowi cukrzycy?

Jak zapobiec rozwojowi cukrzycy? To pytanie często pada, szczególnie w przypadku jeśli w rodzinie mamy bliskich chorujących na cukrzycę. Światowa organizacja zdrowia szacuje, że na cukrzycę choruje już ponad 422 miliony osób, a liczba ta zwiększa się, z roku na rok.

Światowa organizacja zdrowia podaje, że na  cukrzycę choruje ok. 422 miliony osób, a sama choroba jest przyczyną śmierci ponad 1.6 miliona osób rocznie. Znacząca część pacjentów choruje na cukrzycę typu II, związaną z insulinoopornością i hiperisulinemią. Schorzenia te zazwyczaj wynikają z nieprawidłowej diety i braku wystarczającej aktywności fizycznej. Jeśli w rodzinie często występuje cukrzyca, możemy również mieć do czynienia z podłożem genetycznym, a jeśli trafimy na podatny grunt, taki jak błędy żywieniowe i mała aktywność fizyczna, możemy wcześniej rozwinąć cukrzycę. W takim przypadku progresja choroby będzie również szybsza, a leczenie znacznie trudniejsze. Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego dzisiaj kilka wskazówek jak zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy.

  • Jeśli w rodzinie mamy osoby z cukrzycą (I lub II) niezbędne są okresowe badania w kierunku zaburzeń gospodarki węglowodanowej, tj. oznaczenie stężenia glukozy i insuliny na czczo.
  • Codzienna aktywność fizyczna jest jedną z najważniejszych czynnik prewencyjnych prawie wszystkich chorób cywilizacyjnych. Jeśli nie uprawiamy żadnego sportu, dobrym wyjściem jest zwracanie uwagi na ilość kroków. 10 – 12. tyś. kroków dziennie zapewnia nam odpowiedni poziom aktywności. Jeśli nie ćwiczymy i nie chodzimy, zredukujmy chociaż czas siedzenia.
  • Regularne posiłki min. 3 razy dziennie, to podstawa prawidłowych nawyków żywieniowych. Regularność posiłków zmniejsza ryzyko objadania się i zapobiega drastycznym spadkom glukozy w organizmie.
  • Do każdego posiłku powinniśmy jeść warzywa (ok. 500g dziennie), zaleca się min. 3 porcje warzyw i max. 2 porcje owoców dziennie. Należy pamiętać, żeby nie zwiększać ilości owoców na rzecz warzyw.
  • Spożywając węglowodany wybieramy te złożone, które pochodzą z mąki pełnoziarnistej, kasz oraz ryżu.
  • Ograniczamy spożycie słodyczy i cukrów prostych do minimum.
  • Ograniczamy tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans.
  • Dbamy o nasz mikrobiom jelitowy – kontrolujemy codzienną ilość błonnika, która powinna wynosić 25-40g .
  • Ograniczamy słodkie napoje gazowane i soki – zastępujemy je wodą.

Wskazówki wydaja się proste ale wprowadzenie je do codziennego życia wymaga wielu zmian i poświęceń. Warto jest zatem robić to etapami, a najlepiej zacząć od zwiększenia aktywności fizycznej.

Źródło: https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/instytut-zywnosci-i-zywienia/

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *