Jakie są faktyczne niedobory w diecie Polaków?

Niedobór witamin i składników mineralnych zależy w główniej mierze od stylu  życia i wyborów żywieniowych każdego z nas. Wiele źródeł podaje, że nie spożywamy wystarczającej ilości składników odżywczych i należy je codziennie uzupełniać. Czego populacyjnie spożywamy za mało, dowiemy się z dużego badania polsko-norweskiego, które objęło prawie 4000 Polaków.

Badanie zostało przeprowadzone na grupie 2572 kobiet i 1290 mężczyzn w wieku od 45 do 64 lat. Badanie polegało na dokładnej analizie sposobu żywienia Polaków i sprawdzeniu, czy spożywają wystarczają ilość składników odżywczych z codzienną dietą. Warto również wspomnieć, że pytania dotyczyły ostatnich 12 miesięcy diety każdego respondenta.

Mężczyźni a kobiety

W badaniu wyszło wiele różnic między mężczyznami a kobietami. Ogólnie możemy powiedzieć, że mężczyźni jedzą więcej składników mineralnych, a kobiety więcej witamin. Ponadto osoby z niższym wykształceniem spożywają ogólnie mniej witamin i składników mineralnych niż osoby z wyższym wykształceniem. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że wraz z wiekiem spożywamy coraz mniej składników odżywczych.

Jakich minerałów dostarczamy najmniej?

Wśród składników mineralnych, których spożywamy w najmniejszej ilości znalazły się wapń, magnez, potas i cynk. Po oszacowaniu spożycia okazało się, że ponad 90% osób, które wzięło udział w badaniu, spożywało za mało wapnia. Podobnie, bo ponad 96% osób, spożywało zbyt małą ilość potasu. Prawie 70% ankietowanych nie spożywało również wystarczających ilości magnezu, a ponad  40% zbyt mało cynku.

Jakich witamin spożywamy zbyt mało?

Prawie 50% badanych mężczyzn i około 35% badanych kobiet dostarczało zbyt małą ilość  witaminy C. 60% respondentów spożywała również zbyt mało folianów. Wśród witamin z grupy B najniższe spożycie w porównaniu z zaleceniami zaobserwowano dla witaminy B5 – około 80% uczestników. Około jedna czwarta populacji spożywa również za mało witaminy B6. Badanie nie określili spożycia wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. nie znajdziemy w wynikach informacji dotyczących witaminy D. Wśród analizowanych związków najniższe spożycie odnotowano dla witaminy E – 90% uczestników spożywało ją poniżej zalecanej dziennej normy.

Co w takim razie warto suplementować?

Suplementacja powinna dotyczyć tych związków mineralnych, których jest trudno dostarczyć w odpowiedniej ilości – takim związkiem jest przede wszystkim magnez, dlatego suplementację magnezem warto przedyskutować z dietetykiem lub swoim lekarzem prowadzącym (do takich związków będzie również należała witamina D). Wapń, potas, cynk oraz witaminy powinny być dostarczane z dietą i suplementujemy je dopiero po zaobserwowaniu objawów niedoboru – lub jeśli jesteśmy w grupie o zwiększonym zapotrzebowaniu. Co ważne, autorzy badania sugerują, że niedobry w diecie powinny być uzupełnione poprzez zwiększenie spożywania warzyw i owoców.

Zachęcam do przeczytania artykułu, w którym znajdziecie wiele dodatkowych ciekawych informacji o tym jak żywią się Polacy:  http://www.aaem.pl/Evaluation-of-mineral-and-vitamin-intake-in-the-diet-of-a-sample-of-Polish-population,71689,0,2.html

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *