Co oznacza skrót CFU i dlaczego jest on ważny?

Liczba bakterii zawartych w probiotyku ma ogromne znaczenie dla jego skuteczności. Pomimo że bakterie probiotyczne powinny namnożyć się w jelitach, musimy dostarczyć ich odpowiednią liczbę, aby na początku były konkurencyjne pod względem środowiska i pożywienia dla bakterii już bytujących w układzie pokarmowym.

Co to jest CFU?

Skrót CFU pochodzi od angielskiego wyrażenia – colony-forming unit – czyli jednostka tworząca kolonię. CFU jest jednostką, która pozwala określić liczbę bakterii w danym materiale, który w tym wypadku stanowi jedną kapsułkę/saszetkę probiotyku.

Dlaczego CFU ma znaczenie?

Oznaczenie liczby bakterii w preparacie jest bardzo istotne z punktu widzenia klinicznego.  Zbyt mała liczba bakterii nie jest w stanie skolonizować jelita, a efekty są krótkotrwałe. Dobrym przykładem jest żywność probiotyczna, która przynosi pożądane efekty, kiedy ją spożywamy, ale po wyłączeniu jej z diety często dolegliwości wracają. Dzieje się tak, ponieważ w żywności probiotycznej (np. jogurtach probiotycznych) liczba bakterii jest zbyt mała, aby być konkurencyjna w stosunku do patogennych mikroorganizmów i przegrywa walkę o miejsce bytowania i pożywienie.

Ile powinno być CFU w preparacie?

W probiotyku znajduje się zazwyczaj od 106 do 1010 CFU na kapsułkę. Każdy probiotyk powinien przejść przynajmniej jedne badanie w celu sprawdzenia, czy liczba dostarczonych szczepów jest odpowiednia. Pamiętajmy, że niektóre szczepy probiotyczne są tak samo konkurencyjne.

Jak powinno wyglądać oznaczenie preparatu?

Wiarygodny producent powinien podać, ile CFU znajduje się w jednej porcji suplementu oraz wyznaczyć dawkowanie preparatu. Te informacje znajdują się zazwyczaj na ulotce. Jeśli tego zabraknie, to powinniśmy unikać takiego suplementu.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *