Probiotykoterapia w cukrzycy

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam wyniki meta-analizy dotyczącej stosowania probiotyków, prebiotyków i synbiotyków w cukrzycy. Autorzy chcieli sprawdzić, jaki wpływ ma suplementacja na parametry związane z cukrzycą, niezależnie od rodzaju choroby i jej mechanizmu.

Opis badania: Probiotykoterapia w cukrzycy

Pod koniec 2021 roku na łamach czasopisma „Diabetologia” ukazał się przegląd systematyczny wraz z meta-analizą, stworzony przez badaczy z różnych jednostek naukowych w Brazylii, który dotyczył stosowania probiotykoterapii i prebiotykoterapii w cukrzycy. Do analizy zakwalifikowano 38 badań, w których łącznie uczestniczyło 2086 pacjentów, niezależnie od rodzaju cukrzycy czy mechanizmu jej powstania. Długość probiotykoterapii/prebiotykoterapii wynosiła od 4 do 16 tygodni. W 12 badaniach suplementacja dotyczyła probiotyku jednoszczepowego, a w 20 badaniach wykorzystano probiotyk wieloszczepowy. Z powodu małej liczby dostępnych badań do analizy włączono tylko jedną pracę odnoszącą się do cukrzycy typu 1.

Wyniki badania: Probiotykoterapia w cukrzycy

Wyniki pokazują, że spożycie probiotyku/prebiotyku/symbiotyku istotnie obniża stężenie glukozy na czczo (-0,58 mmol/l), stężenie cholesterolu całkowitego (-0,14 mmol/l), triacylogliceroli (-0,11 mmol/l) oraz insuliny na czczo (-10,51 pmol/). Naukowcy zaobserwowali również istotny wzrost „dobrej” frakcji cholesterolu HDL (0,04 mmol/l).

U osób z cukrzycą typu 2 suplementacja probiotykami, prebiotykami lub synbiotykami poprawia parametry metaboliczne i może wspomóc leczenie choroby. Nadal nie ma wystarczających informacji, aby oszacować skuteczność probiotykoterapii w leczeniu cukrzycy typu 1. Dostępne wyniki randomizowanego badania klinicznego na 50 osobach z cukrzycą typu 1 pokazują,  że 8-tygodniowa suplementacja synbiotykiem z probiotykiem jednoszczepowym obniża stężenie insuliny i glukozy na czczo, glikowanej hemoglobiny oraz białka C-reaktywnego (istotnego z punktu widzenia chorób zapalnych).

Źródło:

1.Bock PM, Telo GH, Ramalho R, Sbaraini M, Leivas G, Martins AF, Schaan BD. The effect of probiotics, prebiotics or synbiotics on metabolic outcomes in individuals with diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetologia. 2021 Jan;64(1):26-41. doi: 10.1007/s00125-020-05295-1. Epub 2020 Oct 13. PMID: 33047170.

2. Zare Javid A, Aminzadeh M, Haghighi-Zadeh MH, Jamalvandi M. The Effects of Synbiotic Supplementation on Glycemic Status, Lipid Profile, and Biomarkers of Oxidative Stress in Type 1 Diabetic Patients. A Placebo-Controlled, Double-Blind, Randomized Clinical Trial. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020 Mar 2;13:607-617. doi: 10.2147/DMSO.S238867. PMID: 32184640; PMCID: PMC7060036.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

2 komentarze

  1. Jolka pisze:

    Pani Moniko a co Pani sądzi o sanprobi barrier? Właśnie zaczynami kurację, mam jednak mieszane uczucia, bo tyle tego już było…choć wyczytałam na fejsie, że ludzie bardzo sobie chwalą ten probiotyk w cukrzycy typu 2.

    • Dominika Maciejewska-Markiewicz pisze:

      Droga Jolanto, badania wskazują, że rzeczywiście Sanprobi Barrier dobrze działa w insulinooporności i cukrzycy typu 2. Badania były przeprowadzone zarówno na świecie, jak i na populacji polskiej i w obu przypadkach dochodziło do zmniejszenia stężenia glukozy i insuliny na czczo, wskaźnika HOMA-IR oraz regulacji markerów gospodarki węglowodanowej. Proszę spróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *