Suplementacja w odbudowie bariery jelitowej cz. 2 – Colostrum

Wracamy do tematu odbudowy bariery jelitowej u sportowców. Po probiotykoterapii zajmiemy się tematem colostrum. Przy okazji chciałabym przedstawić Wam również wyniki badań dra Macieja Hałasy, w których miałam przyjemność uczestniczyć i które były związane z suplementacją colostrum u sportowców.

Co to jest colostrum?

O colostrum mogliście już wcześniej czytać na blogu.  Jest to naturalny produkt gruczołów mlecznych ssaków (nie tylko krów, choć krowie colostrum jest najbardziej popularne na naszym rynku), który powstaje w ostatnim okresie ciąży i pierwszych kilkunastu godzinach po porodzie. Po upływie tego czasu ilość colostrum spada, a gruczoły zaczynają produkować mleko. Colostrum zawiera ogromną ilość substancji aktywnych biologicznie, do których zaliczamy: laktoferynę, kolostryninę (peptyd bogaty w prolinę), lizozym, laktoglobulinę, immunoglobuliny, czynniki wzrostu, cytokiny i hormony. Jednym słowem – wszystko to, co zapewni młodemu zwierzęciu optymalną obronę i stymulację układu odpornościowego.

Jak colostrum wpływa na barierę jelitową?

Colostrum w świecie sportu

Colostrum coraz częściej jest okresowo stosowane przez sportowców. Dr Hałasa w swoim badaniu opublikowanym na łamach prestiżowego czasopisma „Nutriens”, podawał czynnym sportowcom 1 g dziennie (2 x 500 mg) colostrum bovinum (colostrum bydlęce). Okazało się, że po 20 dniach suplementacji u pacjentów doszło do zmniejszenia rozszczelnienia bariery jelitowej, w dwóch niezależnych testach – zonuliny i mannitolu/laktulozy. Warto podkreślić, że  75% uczestników miała na początku badania podwyższone wartości testu na przesiąkliwość jelit, a po suplementacji u wszystkich pacjentów odnotowaliśmy spadek wskaźnika do wartości prawidłowych.

Calość badania: Hałasa M, Maciejewska D, Baśkiewicz-Hałasa M, Machaliński B, Safranow K, Stachowska E. Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Stool Concentrations of Zonulin in Athletes. Nutrients. 2017;9(4):370. Published 2017 Apr 8. doi:10.3390/nu9040370

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *