Jesienne, naturalne wsparcie odporności

Zanim zaczniesz suplementować preparaty witaminowo-mineralne dodaj do swojej diety sezonowe warzywa i owoce. Większość badań pokazuje, że suplementacja działa zazwyczaj, jeśli występują u nas niedobory, a dostarczenie odpowiednich składników pokarmowych jesienią, która obfituje w kolorowe warzywa i owoce nie jest wcale taka trudna.

Okres jesienny jest czasem wzmożonej zachorowalności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Spadek temperatury, krótsze dni oraz częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach sprzyjają rozwojowi przeziębień i grypy. W kontekście prewencji chorób sezonowych istotnym elementem jest odpowiednia dieta, w tym regularne spożywanie warzyw i owoców, które naturalnie wzmacniają układ odpornościowy. Warto jednak pamiętać, że zanim zaczniesz suplementować preparaty witaminowo-mineralne, wprowadź do swojej diety sezonowe owoce i warzywa. Większość badań pokazuje, że suplementacja działa zazwyczaj, jeśli występują u nas niedobory, a dostarczenie odpowiednich składników pokarmowych jesienią, która obfituje w kolorowe warzywa i owoce, nie jest wcale taka trudna.

Składniki bioaktywne w warzywach i owocach

Jesienne warzywa i owoce (szczególnie polskie!), takie jak dynia, buraki, marchew, cebula, jabłka, gruszki, śliwki są bogate w składniki odżywcze i antyoksydanty, które zapewniają odpowiednią pracę układu odpornościowego. Sezonowe warzywa i owoce mają najwięcej prozdrowotnych substancji, ponieważ proces ich uprawy, zbioru i transportu nie był tak wymagający – rośliny miały czas, aby dojrzeć w naturalnych warunkach.

Oto kilka przykładów ważnych antyoksydantów, które nie musimy suplementować, wystarczy sięgnąć po odpowiednie produkty spożywcze:

  • Witamina C – obecna w kapuście czy papryce – jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Zwiększa aktywność fagocytów i limfocytów, wspomagając odpowiedź immunologiczną.
  • Beta-karoten – związek obecny w dyni, papryce, marchwi i batatach, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Witamina A odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu integralności błon śluzowych, pierwszej linii obrony przed patogenami.
  • Polifenole – znajdujące się w jabłkach, gruszkach, burakach i większości kolorowych warzych i owoców – wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Polifenole hamują namnażanie wirusów oraz wspomagają regenerację komórek układu odpornościowego.
  • Fitoncydy – substancje aktywne obecne w cebuli i czosnku. Mają działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze, co wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami.

Warto również pamiętać, że początek jesieni to najlepszy czas na robienie zapasów kiszonek, dżemów oraz na mrożenie świeżych warzyw i owoców na okres zimowy i przedwiośnie.

Źródło

1. Manach, C., Scalbert, A., Morand, C., Rémésy, C., & Jiménez, L. (2004). „Polyphenols: Food sources and bioavailability.” The American Journal of Clinical Nutrition, 79(5), 727-747.

2. Gombart, A. F., Pierre, A., & Maggini, S. (2020). „A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection.” Nutrients, 12(1), 236.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *