Czy witamina D wpływa na nasz mikrobiom?
Witamina D kojarzy się głównie z równowagą mineralną kości oraz z podniesieniem odporności na infekcje. We wcześniejszych wpisach poruszałam również aspekt dysbiozy i jej wpływu na ilość aktywnej formy witaminy D. Dzisiaj chciałabym ugryźć temat z innej strony i odpowiedzieć na pytanie: czy suplementacja witaminy D wpływa na nasz mikrobiom?
Powiązania między mikrobiomem a witaminą D
Mikrobiom jelitowy wpływa na układ immunologiczny gospodarza i reguluje odporność całego organizmu. Prawidłowy mikrobiom wspiera nasz układ odpornościowy na wielu płaszczyznach: zapewnia stabilność bariery jelitowej, stymuluje rozwój komórek układu odpornościowego, rozkłada błonnik na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz wspomaga wchłanianie ważnych substancji odżywczych. Wiadomo, że witamina D reguluje wiele procesów związanych z odpornością organizmu a ilość jej formy aktywnej – kalcytriolu, jest w pewnym stopniu zależna od bakterii bytujących w jelicie (http://metabolika.pl/dysbioza-niedobor-witaminy-d-i-nadcisnienie/). Ostatnie doniesienia naukowe pokazują, że witamina D powoduje powstanie specyficznego białka – CAMP, które wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i bierze udział w regulacji szczelności bariery jelitowej. Wydaje się więc, że mikrobiom i witamina D są ze sobą powiązane.
Czy ta zależność ma wpływ na budowę mikrobiomu?
Austriaccy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym szesnastu zdrowym ochotnikom podawano witaminę D przez 8 kolejnych tygodni. Pacjenci suplementowali 140 IU witaminy D/kg masy ciała /dzień przez pierwsze 4 tygodnie i 70 IU witaminy D/kg masy ciała/ dzień przez kolejne cztery tygodnie. Na początku i na końcu eksperymentu u wszystkich pacjentów wykonano endoskopowe badanie poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego. Okazało się, że witamina D zmieniła mikrobom głównie górnego odcinka przewodu pokarmowego, szczególnie żołądka i dwunastnicy. Badacze odnotowali zmniejszenie liczebności niektórych rodzajów enterobakterii, w tym patogennych Pseudomonas spp. i Escherichia/Shigella sp. Badacze podkreślają, że suplementacja witaminy D może mieć znaczący wpływ podczas leczenia infekcji bakteryjnych, zapobieganiu rozwoju dysbiozy czy w terapii chorób zapalnych jelit.
Co to oznacza?
Pomimo że temat mikrobiomu i witaminy D nie jest jeszcze do końca poznany, mamy pewność, że te dwa czynniki są istotnym elementem odporności naszego organizmu. W okresach obniżonej odporności czy po antybiotykoterapii powinniśmy rozważyć zarówno probiotykoterapię, jak i również suplementację witaminą D.
Źródło:
1. Tabatabaeizadeh, Seyed-Amir et al. “Vitamin D, the gut microbiome and inflammatory bowel disease.” Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences vol. 23 75. 23 Aug. 2018, doi:10.4103/jrms.JRMS_606_17
2. Bashir, Mina et al. “Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract.” European journal of nutrition vol. 55,4 (2016): 1479-89. doi:10.1007/s00394-015-0966-2