Wsparcie żywieniowe dla pacjentów z Covid-19
Pandemia Covid-19 jest poważnym zagadnieniem zdrowia publicznego na całym świecie. Brak skutecznego leczenia w walce z wirusem i łatwa droga transmisji powodują szybki przyrost zakażeń w większości krajów na świecie. W walce z chorobą niezbędne jest interdyscyplinarne podejście do pacjenta, które obejmuje również odpowiednią interwencję żywieniową.
Jeśli interesuje Was część żywieniowa walki z Covid-19, zapraszam do przeczytania artykułu, który ukazał się na łamach czasopisma Medicina. Artykuł ma dostęp otwarty i możecie znaleźć go pod linkiem: https://www.mdpi.com/1010-660X/56/6/289
Żywienie w Covid-19 o przebiegu średniej ciężkości
Dane dotyczące pacjentów z wirusowymi infekcjami dróg oddechowych wskazują, że 39% osób przyjętych do szpitali jest niedożywiona, co stanowi krótko- i długoterminowy negatywny marker prognostyczny, szczególnie u pacjentów starszych. Wiek i choroby współistniejące, takie jak: schorzenia układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, przewlekłe choroby układu oddechowego, nadciśnienie czy nowotwory stanowią dodatkowy czynnik ryzyka gorszego przebiegu choroby u pacjentów z Covid-19. W konsekwencji zalecane jest badanie stanu odżywienia pacjenta, które powinno być wykonane również u pacjentów z łagodnym przebiegiem choroby. Pacjenci, którzy nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania na energię oraz białko, powinni otrzymywać posiłki wzbogacane.
Pacjenci w podeszłym wieku powinni być wielokrotnie badani i zachęcani do wypełnienia dzienników żywieniowych, aby monitorować spożycie makroskładników. Procedury te powinny być szczególnie przestrzegane w placówkach opiekuńczych i długoterminowych, ponieważ ci pacjenci są częściej niedożywieni.
Żywienie w Covid-19 o przebiegu ciężkim oraz u pacjentów na intensywnej terapii
Postępowanie żywieniowe powinno być zgodne z protokołem ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), który obejmuje:
- zwiększenie i dopasowanie kaloryczności diety,
- odpowiednią podaż białka, węglowodanów i tłuszczy,
- suplementację kwasami omega-3/olejem rybim, antyoksydantami, mikro- i makroelementami oraz witaminami.
Probiotykoterapia
Nie ma badań, które potwierdzałyby skuteczność stosowania probiotykoterapii w przebiegu Covid-19, jednak coraz więcej prac podkreśla możliwy związek między mikrobiomem a chorobami płuc. Hipoteza osi jelito-płuca odnosi się do związku między dietą, metabolitami bakteryjnymi (takimi jak krótkołancuchowe kwasy tłuszczowe – SCFA) a mikrobiomem płuc. Badania eksperymentalne na zwierzętach wykazały ochronną rolę szczepów Lactobacillus w niektórych infekcjach wirusowych dróg oddechowych (np. w przypadku grypy). Pacjenci z Covid-19, którzy otrzymali antybiotykoterapię należą do grupy wysokiego ryzyka dysbiozy i właśnie w tej grupie powinno się szczególnie rozważyć wprowadzenie probiotykoterapii.