Czy wiosną warto suplementować witaminę D?
90% zapotrzebowania na witaminę D powinna pokrywać endogenna synteza podskórna. Witamina D w postaci cholekalcyferolu powstanie pod wpływem promieniowania UV. Całodzienna kąpiel słoneczna na plaży może powodować syntezę nawet kilkuset tysięcy jednostek witaminy D. To zdecydowanie więcej niż potrzebuje nasz organizm, dlatego część nadmiaru jest kumulowana w polach tłuszczowych, a część jest degradowana, tak aby zbyt duża ilość witaminy D nie dostała się do krwiobiegu. Wydaje się, że osoby spędzające dużo czasu na świeżym powietrzu powinny mieć wystarczający poziom witaminy D, szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Badania populacyjne pokazują jednak, że spora część osób powinna suplementować witaminę D przez cały rok. Dlaczego?
To, ile witaminy D wytworzymy podczas ekspozycji na słońcu, zależy od kilku czynników:
- Kolorytu naszej skóry – ciemna karnacja predysponuje do mniejszej syntezy.
- Ilości tkanki tłuszczowej – im więcej tkanki tłuszczowej, tym większe prawdopodobieństwo, że syntetyzowana witamina pozostanie w polach tłuszczowych (osoby z nadmierną masą ciała powinny suplementować witaminę D przez cały rok).
- Używanie kremów z filtrem (szczególnie tych z wysokim filtrem) zatrzymuje promieniowanie, dzięki któremu powstaje witamina D. Dzieci, które stosują kremy z filtrem, powinny suplementować witaminę D przez cały rok.
- Jeśli w okresie jesienno-zimowym cierpieliśmy na niedobór witaminy D, to nawet w okresie letnim powinniśmy zdecydować się na suplementację.
Stężenie witaminy D (25-hydroksycholekalcyfrolu) powinno być mierzone przynajmniej 2 razy w roku. Badania populacyjne wykazują, że problem niedoboru nie dotyczy tylko okresu jesienno-zimowego. Instytut Żywności i Żywienia podkreśla, że zalecana suplementacja dotyczy szczególnie okresów jesienno-zimowych, ale w przypadku niewystarczającej syntezy należy suplementować witaminę D przez cały rok. Pamiętajmy również o tym, że niewielkie dawki suplementacyjne (2000 jednostek) nie powinny stanowić dla nas zagrożenia związanego z hiperwitaminozą.
Źródło:
1.Instytu Żywności i Żywienia, Normy żywieniowe dla populacji polskiej 2017
2. Azevedo, M., Bandeira, L., Luza, C., Lemos, A., & Bandeira, F. (2018). Vitamin D Deficiency, Skin Phototype, Sun Index, and Metabolic Risk Among Patients with High Rates of Sun Exposure Living in the Tropics. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 11(8), 15–18.