Maślan sodu a cukrzyca typu 2 – wyniki pracy naszego koła naukowego

Cukrzyca typu 2 (T2DM) to globalna epidemia, która dotyka już ponad 460 milionów ludzi na całym świecie – a liczba ta wciąż rośnie. Choć przyczyny choroby są złożone – obejmują czynniki genetyczne, styl życia, dietę i środowisko – coraz więcej dowodów wskazuje na istotną rolę zdrowia jelit w jej patogenezie. Szczególną uwagę badaczy przyciąga kwas masłowy.

Temat ten zainteresował również nasze koło naukowe, a wyniki naszych analiz udało się opublikować w prestiżowym czasopiśmie Nutrients.

Maślan sodu – wsparcie w walce z insulinoopornością

Maślan (kwas masłowy) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy (SCFA), powstający w jelicie grubym w wyniku fermentacji błonnika przez mikrobiotę jelitową. Jedna z jego form – maślan sodu – okazuje się bardzo obiecująca jako wsparcie w terapii cukrzycy typu 2. Kwas masłowy wzmacnia barierę jelitową, zmniejsza jej przepuszczalność („leaky gut”) oraz ogranicza przenikanie toksyn i drobnoustrojów do krwiobiegu. Zaburzenia tej bariery prowadzą do przewlekłego stanu zapalnego – istotnego czynnika rozwoju insulinooporności.

Obiecujące wyniki badań i perspektywy kliniczne

Maślan wspomaga także produkcję hormonów jelitowych regulujących poziom glukozy, m.in. GLP-1. Badania na zwierzętach potwierdzają, że suplementacja maślanem sodu poprawia wrażliwość na insulinę, obniża poziom glukozy i redukuje stan zapalny. W badaniach klinicznych z udziałem pacjentów z T2DM zauważono m.in. zmniejszenie stężenia hemoglobiny glikowanej, redukcję masy ciała i poprawę integralności bariery jelitowej – szczególnie gdy maślan podawano wraz z inuliną, prebiotykiem stymulującym produkcję SCFA.

Choć wyniki są bardzo obiecujące, potrzebne są dalsze, szeroko zakrojone badania kliniczne. Jedno jest jednak pewne – troska o mikrobiotę jelitową może stanowić kluczowy element skuteczniejszych terapii cukrzycy typu 2. Warto dodać, że kwas masłowy jest suplementem bezpiecznym, możliwym do stosowania także u pacjentów z obniżoną odpornością, często w połączeniu z probiotykami wspierającymi regenerację jelit.

Źródło

Krauze, W. et al. Effect of Sodium Butyrate Supplementation on Type 2 Diabetes—Literature Review. Nutrients 2025, 17(11), 1753. https://doi.org/10.3390/nu17111753

Przeczytaj więcej

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *