Potrawy na wigilijnym stole przyjazne naszym jelitom

Wybór odpowiednich potraw na wigilijnym stole może korzystnie wpłynąć na mikrobiom jelitowy, wspierając zdrowie układu pokarmowego, a Wigilia jest akurat tym świętem, które w takie produkty obfituje.

1. Kiszonki

Kiszonki (najlepiej podawane „na surowo” stanowią cenne źródło prozdrowotnych składników, takich jak prebiotyki, witaminy oraz minerały. Dodatkowo bakterie fermentujące pomagają zachować odpowiednią czynność układu pokarmowego.

2. Ryby

Najbardziej bogate w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie, jak śledź czy łosoś. Z ryb słodkowodnych można postawić również na pstrąga. Niestety karp, czyli król wigilijnego stołu, nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3.

3. Potrawy z grzybami

Grzyby to świetne źródło błonnika pokarmowego, stanowią odżywkę nie tylko dla bakterii jelitowych, ale przede wszystkim indukują wzrost gatunków grzybów wchodzących w skład mikrobiomu jelitowego.

4. Sałatki ze skrobią

Zapomniane w codziennych jadłopisach sałatki makaronowo-warzywne lub ziemniaczano-warzywne, przygotowywane kilka dni wcześniej. Skrobia zawarta w ziemniakach, makaronie czy warzywach korzeniowych, po odpowiedniej obróbce termicznej (gotowanie/lodówka), zmienia się częściowo w skrobię oporną, która stanowi część błonnika pokarmowego.

5. Potrawy zawierające orzechy oraz przyprawy

Bogate źródło prozdrowotnych olejów, polifenoli oraz pełnowartościowego białka, które nie nasyci na dłużej.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *