Potrawy na wigilijnym stole przyjazne naszym jelitom
Wybór odpowiednich potraw na wigilijnym stole może korzystnie wpłynąć na mikrobiom jelitowy, wspierając zdrowie układu pokarmowego, a Wigilia jest akurat tym świętem, które w takie produkty obfituje.
1. Kiszonki
Kiszonki (najlepiej podawane „na surowo” stanowią cenne źródło prozdrowotnych składników, takich jak prebiotyki, witaminy oraz minerały. Dodatkowo bakterie fermentujące pomagają zachować odpowiednią czynność układu pokarmowego.
2. Ryby
Najbardziej bogate w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie, jak śledź czy łosoś. Z ryb słodkowodnych można postawić również na pstrąga. Niestety karp, czyli król wigilijnego stołu, nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3.
3. Potrawy z grzybami
Grzyby to świetne źródło błonnika pokarmowego, stanowią odżywkę nie tylko dla bakterii jelitowych, ale przede wszystkim indukują wzrost gatunków grzybów wchodzących w skład mikrobiomu jelitowego.
4. Sałatki ze skrobią
Zapomniane w codziennych jadłopisach sałatki makaronowo-warzywne lub ziemniaczano-warzywne, przygotowywane kilka dni wcześniej. Skrobia zawarta w ziemniakach, makaronie czy warzywach korzeniowych, po odpowiedniej obróbce termicznej (gotowanie/lodówka), zmienia się częściowo w skrobię oporną, która stanowi część błonnika pokarmowego.
5. Potrawy zawierające orzechy oraz przyprawy
Bogate źródło prozdrowotnych olejów, polifenoli oraz pełnowartościowego białka, które nie nasyci na dłużej.