Regularne jedzenie papryczek chilli zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

Papryczki chilli i ich główny aktywny składnik – kapsaicyna, były od dawna znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Kapsaicyna pojawia się  w wielu suplementach diety, które mają na celu przyspieszenie metabolizmu czy redukcję tkanki tłuszczowej. Niedawno ukazała się praca, sprawdzająca długofalowe skutki stosowania tej przyprawy. W badaniu wzięło udział aż 23.000 Włochów, u których chilli jest popularnym składnikiem diety. Do recenzji badania dodałam kilka słów, jak chilli wpływa na nasz mikrobiom.

Prozdrowotne właściwości chilli były znane od lat, widomo że wpływa ona pozytywnie na metabolizm, redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszenie łaknienia. Po raz pierwszy jednak opublikowano długofalowe badania, które pokazują że regularne spożywanie papryczki chilli może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca czy udaru mózgu. Badanie przeprowadzono we Włoszech, gdzie chilli jest popularnym składnikiem diety. Porównano w nim ryzyko przedwczesnej śmierci u osób spożywających chilli i osób, które unikały tej przyprawy. Badania obejmowały grupę aż 23.000 osób. Stan zdrowia uczestników i nawyki żywieniowe były monitorowane przez osiem lat. Naukowcy zaobserwowali, że ryzyko śmierci z powodu zawału serca było o 40% niższe, a udaru o 50% niższe  wśród osób spożywających papryczki chili co najmniej cztery razy w tygodniu. Wyniki te wywołały dużą burzę w środowisku naukowym, ponieważ autorzy nie wyjaśniają dokładnego mechanizmu związanego ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia epizodów sercowo-naczyniowych.

Jak chilli wpływa na nasz mikrobiom?

Okazuje się, że dobroczynne działanie kapsaicyny może mieć związek również z mikrobiotą jelitową. Badanie przeprowadzone na myszach karmionych dietą wysokotłuszczową pokazało, że kapsaicyna zmniejszyła dysbiozę jelitową wywołaną dietą wysokotłuszczową. Dzięki kapsaicynie zwiększył się udział bakterii produkujących maślan – ważny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy z punktu widzenia szczelności bariery jelitowej. Dodatkowo spadła ilość niektórych bakterii produkujący endotoksynę bakteryjną. Myszy karmione kapsaicyną wykazały też mniejszy przyrost wagi w stosunku do myszy, które nie otrzymywały kapsaicyny. Wydaje się, że rola mikrobioty jelitowej w mechanizmie działania kapsaicyny może być większa niż do tej pory myśleliśmy.

Jaki wpływ mikrobiota ma na otyłość możecie przeczytać również w innych wpisach:

Źródło:

1. Bonaccio et al. Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian Adults. Journal of the American College of Cardiology 2019;74:25.

2.  Kang C, et al. Gut Microbiota Mediates the Protective Effects of Dietary Capsaicin against Chronic Low-Grade Inflammation and Associated Obesity Induced by High-Fat Diet. MBio. 2017;8(3):e00470-17. Published 2017 May 23. doi:10.1128/mBio.00470-17

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *