Cukrzyca typu 2 a mikrobiom

Podczas konferencji „Mikrobiota jest kobietą” prof. Karolina Skonieczna-Żydecka przedstawiła wykład o tym, że mikrobiota jelitowa jest jednym z głównym czynników odpowiadających za prawidłowe działanie metforminy. Dzisiaj rozwiniemy wątek związany z cukrzycą typu 2 i mikrobiomem.

Dysbioza u osób z cukrzycą

W ciągu ostatnich kilkunastu lat wiele badań wykazało, że pacjenci z cukrzycą typu 2, otyłością i chorobami zapalnymi jelit często cierpią na dysbiozę jelitową. Wydaje się, że liczebność Firmicutes u chorych na cukrzycę jest niższa niż w grupie osób zdrowych, natomiast Bacteroidetes i Proteobacteria podwyższona. Zmiany te są charakterystyczne dla mikrobiomu dysbiotycznego.

Ponadto niektóre badania pokazują, że u osób z cukrzycą typu 2 liczebność bakterii produkujących maślan spada, co może osłabić nabłonek jelitowy i doprowadzić do rozszczelnienia bariery jelitowej.

Rola układu odpornościowego

Dysbioza u pacjentów z cukrzycą typu 2 może wynikać z interakcji mikrobioty jelitowej z układem odpornościowym gospodarza, co zostało poparte kilkoma badaniami z udziałem zwierząt. Mikrobiota jelitowa, która komunikuje się z gospodarzem poprzez wiele różnych ścieżek metabolicznych, przyczynia się do rozwoju insulinooporności oraz zwiększa stężenie lipopolisacharydu (LPS) w osoczu. Pacjenci z cukrzycą typu 2 mają również zwiększoną liczebność bakterii Gram-ujemnych, które stymulują układ odpornościowy.

Zmiany metaboliczne, prowadzące do cukrzycy typu 2, mogą również prowadzić do dysbiozy jelitowej. Nie wiadomo, czy dysbioza jest czynnikiem ryzyka czy konsekwencją cukrzycy typu 2. Pozytywna modulacja mikrobiomu związana z przeszczepem stolca, probiotykoterapią czy podażą odpowiedniej ilości błonnika może poprawić metabolizm glukozy i uwrażliwić tkanki na działanie insuliny.

Źródło: Lee, C.B.; Chae, S.U.; Jo, S.J.; Jerng, U.M.; Bae, S.K. The Relationship between the Gut Microbiome and Metformin as a Key for Treating Type 2 Diabetes Mellitus. Int. J. Mol. Sci. 202122, 3566. https://doi.org/10.3390/ijms22073566.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *