Czy można jednocześnie przyjmować probiotyki i prebiotyki?

Dzisiaj kolejny wpis z odpowiedziami na najczęściej zadawane przez was pytania. Zajmiemy się przede wszystkim zagadnieniami związanymi z połączeniem probiotyków i prebiotyków.

Czy probiotyki można łączyć z prebiotykami?

Prebiotyki czyli inaczej błonnik (i jego składowe) stanowią bardzo ważny element naszej diety. To właśnie prebiotyki stanowią pożywkę dla mikroorganizmów bytujących w przewodzie pokarmowym. Bakterie jelitowe wykorzystują błonnik do procesów metabolicznych i zmieniają go w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które następnie odżywiają komórki jelit.

Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego (ok. 30 g/dobę) nie tylko zapewni odpowiednie środowisko dla rozwoju bakterii jelitowych, ale również wspomoże prawidłowy pasaż jelitowy. Prebiotyki mogą zatem wzmocnić i wydłużyć pozytywne skutki działania probiotykoterapii, ponieważ ułatwiają kolonizację i rozwój komensalnego mikrobiomu.

Warto pamiętać o tym, że do części probiotyków producenci dodają również prebiotyk, a taki preparat to synbiotyk. Czy można zatem łączyć pobiotyki i prebiotyki? Można, a nawet trzeba.

Czy podczas probiotykoterapii można jeść również jogurty probiotyczne?

Jogurty – jako żywność fermentowana – powinna zagościć w naszym jadłospisie na stałe. Jogurty zawierające żywe szczepy probiotyczne (tylko te jogurty są probiotykami) wspomagają odpowiednią pracę układu pokarmowego.

Często jednak po odstawieniu produktu objawy wracają. Dzieje się tak, ponieważ większość jogurtów probiotycznych zawiera zbyt małą liczbę bakterii, co uniemożliwia im odpowiednie namnożenie i kolonizację w jelitach. Nie ma więc przeciwwskazań do łączenia jogurtu probiotycznego i probiotyków, również wtedy kiedy zawierają one zupełnie inne szczepy.

Czy zbyt duża ilość błonnika może negatywnie wpłynąć na probiotykoterapię?

Zbyt duża ilość błonnika w diecie może powodować wiele niechcianych dolegliwości, w tym: biegunkę, uczucie pełności, problemy z wypróżnieniem czy niedobory związane z obniżeniem wchłaniania związków mineralnych. Do takich sytuacji dochodzi jednak bardzo rzadko, kiedy spożycie błonnika przekracza 40-5 0g/dobę.

W tym przypadku błonnik i zbyt intensywny pasaż jelitowy mogą osłabić skutki probiotykoterapii i zmniejszyć prawdopodobieństwo odpowiedniego namnażania się bakterii probiotycznych. Do takich sytuacji dochodzi jednak bardzo rzadko, zdecydowanie częściej pacjenci mają problem z podażą odpowiedniej ilości błonnika.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *