Czy wszystkie kwasy trans są złe?

Na to pytanie jeszcze do niedawna wiele osób odpowiedziałoby twierdząco, ale coraz więcej badań pokazuje, że naturalny proces wytwarzania kwasów trans przez mikrobiom przewodu pokarmowego przeżuwaczy może powodować, że kwasy trans mają prozdrowotne właściwości. Przykładem takiego kwasu jest kwas trans-wakcenowy obecny w mleku i mięsie wołowym.

Co to jest kwas trans-wakcenowy?

Kwas wakcenowy jest najobfitszym, a do tego naturalnie występującym kwasem tłuszczowym trans w mięsie i nabiale pochodzącym od przeżuwaczy.                                                    

Kwas trans-wakcenowy może mieć potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Kwas trans-wakcenowy zahamował proliferację komórek ludzkiego raka nosogardła i zainicjował  mitochondrialną ścieżkę apoptozy (programowanej śmierci komórki).              

Badania na zwierzętach pokazują, że naturalny kwas trans-wakcenowy ma działanie hipolidemiczne (poprawia profil lipidowy we krwi) oraz uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.

Badania na świniach pokazały, że 7-tygodniowa suplementacja kwasu trans-wakcenowego, niezależnie od rodzaju stosowanej diety, spowodowała następujące zmiany:

  • pomogła uwrażliwić tkanki na działanie insuliny,
  • zwiększyła stężenie cholesterolu HDL w osoczu,
  • zmniejszyła poposiłkowe stężenie triacygliceroli w osoczu,
  • wykazywała ochronę przed wywołanymi przez dietę wysokotłuszczową zmianami w składzie mikrobiomu jelitowego.

Co z produktami typu light?

Zawsze należy pamiętać, że produkty, które zawierają zmniejszoną ilość tłuszczu i węglowodanów, to produkty niepełnowartościowe w stosunku do ich nieprzetworzonych odpowiedników. Wraz z tłuszczem tracimy cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz wiele ważnych składników odżywczych, w tym np. kwasu trans-wakcenowego oraz dobrze znanego z suplementów na odchudzanie: sprzężonego kwasu linolowego (CLA).

Źródło:

1. Singh VP, Fontaine MA, Mangat R, Fouhse JM, Diane A, Willing BP, Proctor SD. High Vaccenic Acid Content in Beef Fat Attenuates High Fat and High Carbohydrate Western Diet Induced Changes in Lipid Metabolism and Gut Microbiota in Pigs. Microorganisms. 2021 Dec 6;9(12):2517. doi: 10.3390/microorganisms9122517. PMID: 34946118; PMCID: PMC8707829.

2. Song J, Wang Y, Fan X, Wu H, Han J, Yang M, Lu L, Nie G. Trans-vaccenic acid inhibits proliferation and induces apoptosis of human nasopharyngeal carcinoma cells via a mitochondrial-mediated apoptosis pathway. Lipids Health Dis. 2019 Feb 9;18(1):46. doi: 10.1186/s12944-019-0993-8. PMID: 30738430; PMCID: PMC6368753.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *