Produkty mikrobioty jelitowej a działanie układu nerwowego

Artykuł „Gut Biofactory-Neurocompetent Metabolites within the Gastrointestinal Tract. A Scoping Review” (tłum. Biofabryka jelitowa – neurokompetentne metabolity w przewodzie pokarmowym) ukazał się niedawno w prestiżowym czasopiśmie „Nutrients”. Artykuł został opublikowany pod kierownictwem dr hab. n. med. Karoliny Skoniecznej- Żydeckiej i stanowi przegląd piśmiennictwa związanego z produktami mikrobioty jelitowej, które wpływają na układ nerwowy. Jeśli nadal nie jesteście przekonani, że mikrobiota ma wpływ na naszą psychikę, koniecznie musicie do niego zajrzeć.

Co możecie znaleźć w artykule?

  1. Oś jelito-mózg – złożone wzajemne oddziaływanie między nabłonkiem jelita, jelitowym układem nerwowym i ośrodkowym układem nerwowym
  2. Mikrobiota jelitowa i jej aktywność neurochemiczna
  3. Neurotransmitery bakteryjne
  4. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
  5. Metabolity tryptofanu
  6. Witaminy
  7. Kwasy  żółciowe
  8. Metabolity L-Karnityny/choliny
  9. Diagnostyka i potencjał terapeutyczny

Konkluzja z badania

Podsumowanie dostępnej literatury pokazało, że mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu równowagi neuropsychiatrycznej. Komunikacja miedzy układem nerwowym a mikrobiomem odbywa się za pośrednictwem nerwu błędnego oraz cząsteczek sygnałowych wchłoniętych w jelitach i transportowanych z krwią. Najważniejszymi produktami mikrobioty jelitowej są neuroprzekaźniki, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), metabolity tryptofanu, kwasy żółciowe, metabolity L-karnityny i choliny. Brak równowagi w produkcji tych cząsteczki jest silnie związany z rozwojem wielu zaburzeń psychicznych, co podkreśla istotność osi jelitowo-mózgowej.

Całość możecie przeczytać na: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3369

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *