Zespół jelita nadwrażliwego a alergia – część 2

Kolejna część wywiadu z profesorem Nikolasem Talley’em z Uniwersytetu Newcasle w Australii. Tym razem dowiemy się, co może być przyczyną objawów jelitowych, jeśli nie alergia pokarmowa?

Z poprzedniego wpisu dowiedzieliśmy się, że alergia pokarmowa nie jest tak częstym schorzeniem u pacjentów z IBS, jak sugerowałyby objawy po spożyciu pokarmu. Okazuje się, że wiele skalników pożywienia może wywołać dyskomfort jelitowy, w mechanizmie niezależnym od typowej alergii.

Które pokarmy najczęściej mogą wywoływać niepożądane objawy w IBS?

NT: Dieta bogata w węglowodany fermentujące jest jedną z najczęstszych przyczyn objawów jelitowych związanych ze składnikami diety. Spożywanie produktów ubogich w oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole (tzw. FODMAP) może pomóc pacjentom z IBS. Badania kliniczne pokazują, że od 50% do 70% pacjentów z IBS korzysta z diety o niskiej zawartości FODMAP, jeśli dobrze ją tolerują. Warto jednak podkreślić, że dieta o niskiej zawartości FODMAP nie jest przeznaczona do stosowania długofalowego. Zaleca się, aby pacjenci stosowali dietę od 2 do 4 tygodni, a następnie ponownie powoli wprowadzili różne składniki, aby ustalić, który nie jest tolerowany i na stałe powinien być usunięty z codziennego jadłospisu.

Drugim składnikiem żywności, który może wywołać objawy żołądkowo-jelitowe są białka pszenicy. Białka pszenicy (w tym oczywiście gluten) mogą potencjalnie indukować nie tylko fermentację, ale również procesy patologiczne w jelicie cienkim. W tym przypadku może zadziałać dieta bezglutenowa. Nowe schorzenie zwane syndromem nadwrażliwości na pszenicę jest często powiązane z IBS i dyspepsją czynnościową. Co ciekawe, większość pacjentów którzy uważają, że nie tolerują pszenicy, nie jest tak naprawdę wrażliwa na pszenicę w obiektywnych, podwójnie zaślepionych testach prowokacji pokarmowej. Ponieważ sam syndrom nie jest jeszcze do końca poznany, a diagnostyka jest niewystarczająca, utrudnia to postawienie jednoznacznej diagnozy.

Komentarz od nas:

Pacjenci z IBS często są bardziej wrażliwi na wiele składników pożywienia. Polecam również wpis prof. Ewy Stachowskiej na temat tego, czego powinni unikać pacjenci z IBS, którzy pomimo braku alergii, często odczuwają zaostrzenie objawów związanych z dietą:

https://dietetica.com.pl/blog/jak-sie-zywic-w-zespole-jelita-drazliwego-ibs-cz-1-klopotliwe-pokarmy.html

Źródło: Nicholas J. Talley. ADVANCES IN IBS: Allergies and Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology & Hepatology  Volume 15, Issue 11  November 2019.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *