Wpływ suplementacji antyoksydantów na mikrobiom jelitowy

Kolejnym tematem z cyklu wpływ suplementów na mikrobiom jelitowy jest suplementacja antyoksydantów, które zmniejszają stres oksydacyjny. Jak suplemntacja związków roślinnych „zmiatających” wolne rodniki wpływa na nasz mikrobiom?

Składniki żywieniowe odgrywają ogromną rolę w regulacji składu i  funkcji metabolicznych drobnoustrojów jelitowych gospodarza. Składniki odżywcze, takie jak: węglowodany, tłuszcze, białka, błonnik i witaminy są dobrze opisanymi regulatorami mikrobiomu jelitowego. Nadal mamy dość niewiele informacji na temat wpływu bioaktywnych związków roślinnych na różnorodność drobnoustrojów i procesy zachodzące w jelitach.

Wolne rodniki a mikrobiom

Wiadomo, że długotrwała ekspozycja na reaktywne formy tlenu (ROS) może powodować dysbiozę drobnoustrojów, która prowadzi do licznych chorób jelit, powoduje uszkodzenie bariery, zwiększa prawdopodobieństwo infekcji jelitowych i chorób zapalnych, a w dłuższej perspektywie może doprowadzić do rozwoju raka jelita grubego.  Wolne rodniki mogą pogłębić również już istniejący stan zapalny i przyspieszyć zmianę charakteru zapalenia z lokalnego na ogólnoustrojowy.

Antyoksydanty i mikrobiom

Ostatnie badania wykazały, że związki przeciwutleniające pochodzące z żywności/suplemnetów mogą chronić gospodarza przed zwiększonym stresem oksydacyjnym w jelitach, modulując składu  drobnoustrojów w jelitach. Cześć bakterii jelitowych może przekształcać związki roślinne w bioaktywne metabolity wpływające na ekologię samych jelit. Antyoksydanty roślinne (głównie polifenole) redukują ilość patogennych gatunków bakterii, takich jak Salmonella, Helicobacter, czy Clostridium, dodatkowo  promując wzrost pożytecznych gatunków bakterii z rodzaju Lactoplantibacillus. Redukują ilość wolnych rodników i zmniejszają znamiona dysbiozy widoczne w poprawie stosunku Firmicutes/Bacteroides.

Probiotyki a stres oksydacyjny

Zmniejszenie stresu oksydacyjnego można również uzyskać dzięki odpowiednio dobranej probiotykoterapii. Badania na szczurzym modelu cukrzycy wykazały, że suplementacja Akkermansia muciniphila może być pomocną strategią w zarówno w redukcji stresu oksydacyjnego, jak również w odbudowie mikrobiomu. Kolejne badaniena modelu zwierzęcym potwierdziło, że  Lactobacillus plantarum wraz z ekstraktem z Macleaya cordata zmniejszył jelitowy stresu oksydacyjny i zwiększył barierę ochronną śluzówki jelit. Stwierdzono, że spożywanie bakterii probiotycznych może działać jako biologiczna bariera do produkcji ROS, hamując enzymy wytwarzające ROS, stymulując enzymy antyoksydacyjne, zwiększając produkcję metabolitów antyoksydacyjnych i regulując szlaki sygnalizacji antyoksydantów i mikrobioty.

Źródło: Riaz Rajoka MS, Thirumdas R, Mehwish HM, et al. Role of Food Antioxidants in Modulating Gut Microbial Communities: Novel Understandings in Intestinal Oxidative Stress Damage and Their Impact on Host Health. Antioxidants (Basel). 2021;10(10):1563. Published 2021 Sep 30. doi:10.3390/antiox10101563

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *