Czym różnią się eubioza, dysbioza i probioza?

Stosunki między drobnoustrojami a naszym organizmem możemy podzielić na eubiozę oraz dysbiozę. Pojawienie się probiotyków zapoczątkowało powstanie kolejnej zależności – probiozy. W dzisiejszym wpisie kilka słów na ten temat.

Co to jest eubioza?

Eubioza to stan, w którym drobnoustroje znajduje się w równowadze z naszym organizmem. W znacznej przewadze są to gatunki komensalne, które wspomagają prawidłowy metabolizm. W stanie eubiozy głównymi gromadami bakterii przewodu pokarmowego są Firmicutes i Bacteroides. Rozrost bakterii patogennych jest zatrzymany na takim poziomie, aby nie były zagrożeniem dla organizmu człowieka.

Co to jest dysbioza?

Dysbioza to stan zaburzenia równowagi między bakteriami komensalnymi a chorobotwórczymi. Wpływ niektórych czynników, takich jak: antybiotykoterapia, toksyny środowiskowe, pestycydy oraz niektóre leki, może zaburzać zależności między drobnoustrojami przewodu pokarmowego. Po jakimś czasie zwiększa się liczba bakterii patogennych, co wiąże się z uszkodzeniem bariery jelitowej i przejściem drobnoustrojów ze światła jelita do krwiobiegu. Stan dysbiozy jest coraz częściej obserwowany w naszej populacji i wiąże się z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, np. chorobami metabolicznymi, psychicznymi czy neurologicznymi.

Co to jest probioza?

Termin probioza pojawił się wraz z rozpoczęciem badań na probiotykami. Probioza to zwiększanie populacji pożytecznych drobnoustrojów mikrobioty przewodu pokarmowego po suplementacji probiotykiem. Warto jednak pamiętać, aby bakterie spełniały kryteria probiotyku: powinny zawierać szczepy wyizolowane z przewodu pokarmowego człowieka, być bezpieczne, odporne na niskie pH, kwasy żółciowe oraz sok trawienny. Probiotyki powinny mieć również potwierdzoną skuteczność działania w badaniach klinicznych.

Źródła:

1.         Iebba, V. et al. Eubiosis and dysbiosis: the two sides of the microbiota. New Microbiol. 39, 1–12 (2016).

2.         Kechagia, M. et al. Health Benefits of Probiotics: A Review. ISRN Nutr. 2013, (2013).

3.         Saulnier, D. M. A., Spinler, J. K., Gibson, G. R. & Versalovic, J. Mechanisms of Probiosis and Prebiosis: Considerations for Enhanced Functional Foods. Curr. Opin. Biotechnol. 20, 135–141 (2009).

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *