Mikrobiota a wchłanianie suplementów

Mikrobiom naszych jelit ma ogromny wpływ na procesy wchłaniania składników pokarmowych, również tych, które dostarczamy z suplementów diety.

Szacuje się, że niedobór mikroelementów, w tym witamin i minerałów, dotyka prawie dwa miliardy ludzi na całym świecie i może mieć katastrofalne – natychmiastowe i długoterminowe – konsekwencje. Główne przyczyny to nieodpowiednie spożycie mikroelementów związane z brakiem różnorodności diety oraz zaburzeniami wchłaniania. Ostatnie badania na zwierzętach oraz badania kliniczne z udziałem ludzi wykazały, że mikrobiota jelitowa odgrywa ważną rolę w biosyntezie i biodostępności mikroskładników odżywczych.

Oś mikrobiota-składniki odżywcze

Czy wiesz, że istnieje coś takiego jak oś mikrobiota-składniki odżywcze? Jest ona  dwukierunkowa. Drobnoustroje w jelitach wykorzystują mikroelementy do wzrostu i procesów metabolicznych, a sposób odżywiania gospodarza i suplementacja składnikami odżywczymi ma duży wpływ na skład i funkcję mikrobioty jelitowej. 

Suplementacja witaminy A, witaminy C, witaminy B12  i witaminy D przyczynia się do zmian w składzie mikrobioty jelitowej poprzez promowanie kolonizacji komensalnych gatunków z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus i Roseburia. Wykazano również, że suplementacja żelazem, wapniem, cynkiem i magnezem moduluje pracę i fizjologię mikrobiomu. Niestety nadmierna suplementacja (szczególnie żelaza) jest związana z negatywnymi zmianami w składzie drobnoustrojów i rozwojem dysbiozy.

Mikrobiota jelitowa syntetyzuje również wiele witaminy z grypy B oraz witaminę K. Często bierze również udział w przemianach metabolicznych poszczególnych witamin (np. choliny).

Jak prawidłowy mikrobiom zwiększa wchłanianie składników odżywczych?

  • Mikrobiom i jego produkty utrzymują optymalne pH, które ułatwia wchłanianie składników odżywczych.
  • Cześć bakterii komensalnych (np. Lactobacillus plantarum) wytwarza enzymy, które degradują związki roślinne (takie jak fityniany) zmniejszające wchłanianie składników mineralnych.
  • Komensalny mikrobiom i jego produkty zapewniają odpowiednie odżywienie komórek jelit, uszczelniają nabłonek jelitowy i optymalizują wchłanianie składników odżywczych w kosmkach.
  • Niektóre bakterie jelitowe modyfikują składniki odżywcze, zwiększając ich biodostępność.

Źródło: Hadadi N, Berweiler V, Wang H, Trajkovski M. Intestinal microbiota as a route for micronutrient bioavailability. Curr Opin Endocr Metab Res. 2021 Sep 4;20:100285. doi: 10.1016/j.coemr.2021.100285. PMID

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *