Mikrobiota układu pokarmowego

Mikrobiota układu pokarmowego jest unikatowa dla każdego z nas. Ciężko jest zatem określić „normę” jej składu. Łatwiej jest natomiast określić stan dysbiozy – czyli braku równowagi w mikrobiocie, która daje określone skutki kliniczne i może być korygowana zmianą diety i interwencją probiotyczną.

Jakie są zatem punkty wspólne naszej mikrobioty?

  • Wiadomo, że u wszystkich ludzi różnorodność bakteryjna i liczba samych bakterii wzrasta w kolejnych odcinkach przewodu pokarmowego. Liczba gatunków bakterii bytujących w żołądku to ok. 0-102, w dwunastnicy 102, jelicie cienkim 103-108, a w jelicie grubym 108-1012.
  • Ok. 90% wszystkich bakterii jelitowych stanowią dwa główne typy – Bacteroidetes i Firmicutes. Mniejszy udział stanowią Cyanobacteria i Proteobacteria. Głównymi rodzajami zamieszkującymi jelito cienkie są: Streptococcus, Lactobacillus, Bacteroides, Actinomycinae oraz Corynebacteria. W przypadku jelita grubego dominują bakterie z rodzaju: Bacteroides, Clostridium, Bifidobacterium i Enterobacteriaceae.
  • Większość mikroorganizmów tworzących mikrobiotę to komensale, które w fizjologicznych warunkach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka.
  • Pod wpływem różnych czynników (takich jak nieprawidłowa i ubogo błonikowa dieta, stosowanie antybiotyków, zanieczyszczenia ze środowiska), skład mikrobioty może ulec zmianie, zaburzając równowagę miedzy między gospodarzem a żywicielem. Taka negatywna przebudowa może doprowadzić do rozwoju dysbiozy.
  • Podobnie jak w przypadku prawidłowej mikrobioty, nie można jednoznacznie określić składu mikrobioty dysbiotycznej. Jedną z bakterii markerowych dysbiozy jest Clostridium difficile, której znacząca obecność stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia pacjenta.

Źródło:  Schwenger KJ, Clermont-Dejean N, Allard JP. The role of the gut microbiome in chronic liver disease: the clinical evidence revised. JHEP Rep. 2019;1(3):214-226. Published 2019 Jul 31. doi:10.1016/j.jhepr.2019.04.004

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *