Badania naukowe w praktyce, czyli „Bagietka Uniwersytecka” dla pacjentów ze stłuszczeniem wątroby

Projekt „Bagietka Uniwersytecka” został stworzony z myślą o pacjentach z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD). Profesor Ewa Stachowska z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki od wielu lat zajmuje się pracą z pacjentami z NAFLD, a w ostatnich latach jej zespół, którego mam zaszczyt być częścią, skupił się na zagadnieniach związanych z badaniem mikrobiomu i zaburzeniach szczelności bariery jelitowej.

W 2018 roku na łamach czasopisma NUTRIENS opublikowaliśmy pracę Gut Permeability Might be Improved by Dietary Fiber in Individuals with Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) Undergoing Weight Reduction (Zmniejszenie przesiąkliwości jelit u pacjentów z NAFLD, którzy zredukowali masę ciała, jest związana z podażą błonnika pokarmowego). Badania pokazują, że redukcja wagi oraz stłuszczenie wątroby u pacjentów z NAFLD były związane m.in. ze spożyciem odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Okazuje się, że odpowiednio dobrany błonnik (z prawidłowymi proporcjami błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) pomaga przywrócić równowagę i prawidłowy metabolizm w jelitach. Idąc tym tropem, powstał pomysł stworzenia pieczywa, które pokryje część zapotrzebowania na wysoko jakościowy, odpowiednio dobrany błonnik.

Wstępne badania kliniczne są bardzo obiecujące: pacjenci redukują masę ciała i poprawiają parametry lipidowe krwi. Badanie uzyskało dodatkowe dofinansowanie, dzięki któremu możemy sprawdzić, jak „bagietka akademicka” wpływa na metabolizm na poziomie molekularnym. W tej chwili naszą bagietkę można kupić tylko w jednej piekarni w Szczecinie, ale ponieważ już teraz cieszy się ona szczególnym zainteresowaniem, mamy nadzieje, że będzie można spotkać ją w wielu miejscach w Polsce. O kolejnych wynikach będę dawać znać na bieżąco.

Jeśli chcecie więcej poczytać na temat mikrobiomu i NAFLD, zapraszam na:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *