Jak poradzić sobie po świątecznym obżarstwie, czyli jak krótkofalowa zmiana diety wpływa na nasz mikrobom?

Koniec roku kalendarzowego i okres świąteczno-sylwestrowy jest często niestety również związany z przyrostem naszej masy ciała. Czy świąteczne biesiadowanie może mieć znaczenie dla naszej wagi i czy wpływa nasz mikrobiom?

Badania pokazują, że krótkotrwałe objadanie się  – nawet 3 dni zwyżki energetycznej – może wpłynąć na wzrost masy ciała, w tym tkanki tłuszczowej. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Colorado w Stanach Zjednoczonych pokazuje, że coroczne kilkudniowe przejadanie się wpływa na naszą wagę codzienną. W świetle dostępnych badań naukowcy postawili hipotezę, że głównym winowajcą jest przede wszystkim zmniejszona aktywność fizyczna w trakcie przejadania i istotnie wydłużony czas spędzony w pozycji siedzącej, co wiąże się z brakiem prawidłowego bilansu energetycznego. Okresy świąteczne, związane z kilkudniowym biesiadowaniem, generują wiele zmian w naszym organizmie związanych nie tylko ze zwiększeniem kaloryczności diety ale również zmniejszeniem spożycia błonnika, zwiększeniem udziału tłuszczu i węglowodanów w diecie, czy właśnie spędzaniem czasu w pozycji siedzącej. Wszystkie te czynniki wpływają również na zdrowie i kondycje naszego układu pokarmowego, w tym na nasz mikrobiom.

Badania na modelach zwierzęcych pokazują, że krótkofalowe zmiany diety – szczególnie zwiększenie spożycia tłuszczu, negatywnie zmienia nasz mikrobiom jelitowy. Zmiana dotyczy zarówno przerostu bakterii potencjalnie patogennych, jak i aktywności bakteryjnej i produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wiadomo, że stan ten jest częściowo odwracalny, ale nadal nie mamy wystarczającej liczby badań, aby powiedzieć, jakie mogą być długofalowe skutki dla naszego zdrowia. Z pewnością zależy to od wielu czynników, również od predyspozycji genetycznych i od stanu fizjologicznego przed zmianą diety.

Po świętach możemy odczuwać dyskomfort ze strony układu pokarmowego, często pojawiają się zaparcia lub biegunki, towarzyszy nam przewlekłe uczucie pełności, gazy oraz wzrost masy ciała. Większość z nas szybko wraca do stanu równowagi, są jednak osoby, którym ciężko przezwyciężyć okres przejściowy, a dodatkowe kilogramy towarzyszą im przez cały kolejny rok. Wydaje się, że może to być również związane z brakiem równowagi bakteryjnej oraz rozwijającą się dysbiozą. Osoby, u których wcześniej występowały negatywne zmiany w mikrobiomie, np. osoby borykające się z nadmierną masą ciała, będą na pewno w grupie wyższego ryzyka. Jak sobie z tym poradzić? Dowiecie się o tym w kolejnym wpisie.

Źródło:

1.Creasy SA, Rynders CA, Bergouignan A, Kealey EH, Bessesen DH. Free-Living Responses in Energy Balance to Short-Term Overfeeding in Adults Differing in Propensity for Obesity. Obesity (Silver Spring). 2018;26(4):696–702. doi:10.1002/oby.22121

2. Las Heras, V., Clooney, A.G., Ryan, F.J. et al. Short-term consumption of a high-fat diet increases host susceptibility to Listeria monocytogenes infection. Microbiome 7, 7 (2019) doi:10.1186/s40168-019-0621-x.

3. Shang, Y., Khafipour, E., Derakhshani, H. et al. Short Term High Fat Diet Induces Obesity-Enhancing Changes in Mouse Gut Microbiota That are Partially Reversed by Cessation of the High Fat Diet. Lipids 52, 499–511 (2017) doi:10.1007/s11745-017-4253-2

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *