5 porad, jak zadbać o mikrobiom przez Święta!
Liczba kalorii spożywanych podczas okresu świąteczno-noworocznego oraz znacznie zwiększona ilość cukrów prostych może powodować negatywne zmiany w naszym mikrobiomie. Warto jest więc zadbać o nasze jelita, aby zminimalizować skutki obżarstwa. Oto 5 wskazówek, jak to zrobić.
1. Skorzystaj z tradycji i jedz potrawy z grzybami – stanowią one bardzo cenny materiał odżywczy dla mikrobiomu jelitowego.
2. Codziennie staraj się jeść przynajmniej jeden produkt fermentowany. Może to być kapusta kiszona, ogórki, kombucha, fermentowany sok z buraka. Pamiętajmy, że produkty fermentowane trzeba spożywać „na surowo”.
3. Do każdego posiłku zjedzmy warzywa. Warto skomponować świąteczne potrawy tak, aby warzywa stanowiły ich większą część.
4. Mięso w części potraw warto zastąpić strączkami. Moim ulubionym zamiennikiem są paszteciki z nadzieniem z soczewicy.
5. Każde 55 minut biesiadowania musi skończyć się 5 minutową aktywnością fizyczną, nawet jeśli oznacza to jedynie wstanie od stołu i przejście się wokół pokoju. Oprócz tego warto raz dziennie wybrać się na 2-godzinny spacer, tak aby przejść 10 000 kroków.
O tym, jak zmienia się nasz mikrobiom podczas kilkudniowego obżarstwa możecie przeczytać tutaj: http://metabolika.pl/jak-poradzic-sobie-po-swiatecznym-obzarstwie-czyli-jak-krotkofalowa-zmiana-diety-wplywa-na-nasz-mikrobom/