Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego?
Oszacowanie zawartości węglowodanów prostych w potrawach jest bardzo istotne w wielu zaburzenia metabolicznych. Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym jest jedną z najczęściej stosowanych diet u osób z cukrzycą. Coraz częściej zamiast indeksu glikemicznego posługujemy się pojęciem: ładunek glikemiczny. Czym one się różnią?
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny można zdefiniować jako pole pod krzywą glikemiczną mierzoną przez 120 min po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych zawartych w badanym produkcie, w stosunku do odpowiedzi glikemicznej na tę samą ilość węglowodanów (50 g) pochodzących z produktu referencyjnego, którym jest najczęściej glukoza (IG = 100).
- 40 – produkty o niskim indeksie glikemicznym
- 40-60 (75) – produkty o średnim indeksie glikemicznym
- >- 60 (75) – produkty o wysokim indeksie glikemicznym
Co wpływa na indeks glikemiczny?
Oto kilka najważniejszych punktów:
- Węglowodany przyjęte w postaci płynnej mają średnio wyższy indeks glikemiczny niż te, które występują w postaci stałej.
- Całe owoce mają niższy indeks glikemiczny niż soki owocowe.
- O indeksie glikemicznym decydują m.in. stopień przetworzenia produktu, postać (płynna, stała) czy obróbka termiczna.
Jak wylicza się indeks glikemiczny?
IG = (Stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu zawierającego 50 g węglowodanów / stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy)*100
Co to jest ładunek glikemiczny?
Ładunek glikemiczny to pojęcie nowsze niż indeks glikemiczny. Mówi nie tylko o tym, jak szybko produkt podnosi stężenie glukozy we krwi, ale również: ile zawiera węglowodanów. Dlatego część produktów, które ma wysoki indeks glikemiczny może mieć niski ładunek glikemiczny – takim przykładem może być arbuz.
Jak wylicza się ładunek glikemiczny?
LG = W*IG,
W – całkowita ilość węglowodanów w gr (porcja: 100 g)
IG – indeks glikemiczny
Wartości ładunku glikemicznego:
- <10 – niski ładunek glikemiczny
- 11-19 – średni ładunek glikemiczny
- >20 – wysoki ładunek glikemiczny
Coraz częściej można znaleźć diety, które opierają się nie na indeksie glikemicznym, ale na ładunku glikemicznym, co bardziej odzwierciedla zawartość węglowodanów prostych w danym produkcie.
Przeczytaj więcej: