Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego?

Oszacowanie zawartości węglowodanów prostych w potrawach jest bardzo istotne w wielu zaburzenia metabolicznych. Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym jest jedną z najczęściej stosowanych diet u osób z cukrzycą. Coraz częściej zamiast indeksu glikemicznego posługujemy się pojęciem: ładunek glikemiczny. Czym one się różnią?

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny można zdefiniować jako pole pod krzywą glikemiczną mierzoną przez 120 min po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych zawartych w badanym produkcie, w stosunku do odpowiedzi glikemicznej na tę samą ilość węglowodanów (50 g) pochodzących z produktu referencyjnego, którym jest najczęściej glukoza (IG = 100).

  • 40 – produkty o niskim indeksie glikemicznym
  • 40-60 (75) – produkty o średnim indeksie glikemicznym
  • >- 60 (75) – produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Co wpływa na indeks glikemiczny?

Oto kilka najważniejszych punktów:

  • Węglowodany przyjęte w postaci płynnej mają średnio wyższy indeks glikemiczny niż te, które występują w postaci stałej.
  • Całe owoce mają niższy indeks glikemiczny niż soki owocowe.
  • O indeksie glikemicznym decydują m.in. stopień przetworzenia produktu, postać (płynna, stała) czy obróbka termiczna.

Jak wylicza się indeks glikemiczny?

IG = (Stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu zawierającego 50 g węglowodanów / stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy)*100

Co to jest ładunek glikemiczny?

Ładunek glikemiczny to pojęcie nowsze niż indeks glikemiczny. Mówi nie tylko o tym, jak szybko produkt podnosi stężenie glukozy we krwi, ale również: ile zawiera węglowodanów. Dlatego część produktów, które ma wysoki indeks glikemiczny może mieć niski ładunek glikemiczny – takim przykładem może być arbuz.

Jak wylicza się ładunek glikemiczny?

LG = W*IG,

W – całkowita ilość węglowodanów w gr (porcja: 100 g)

IG – indeks glikemiczny

Wartości ładunku glikemicznego:

  • <10 – niski ładunek glikemiczny
  • 11-19 – średni ładunek glikemiczny
  • >20 – wysoki ładunek glikemiczny

Coraz częściej można znaleźć diety, które opierają się nie na indeksie glikemicznym, ale na ładunku glikemicznym, co bardziej odzwierciedla zawartość węglowodanów prostych w danym produkcie.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *