Dlaczego przemysł spożywczy lubi dodawać fruktozę do produktów?

Na etykiecie produktów spożywczych (szczególnie słodyczy) możecie prawie zawsze znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy. Producent nie ma obowiązku przedstawiać dokładnego składu syropu, czyli ile procent stanowi glukoza, a ile fruktoza. W zwykłym cukrze proporcje te wynoszą równo po 50%. W syropie glukozowo-fruktozowym bardzo często mamy do czynienia ze znaczną przewagą fruktozy. Dlaczego?

Jak jest różnica między fruktozą a glukozą?

1. Fruktoza jest gorzej wchłaniania niż glukoza.

Część fruktozy może zostawać w świetle jelita, co u niektórych pacjentów powoduje wzdęcia i nadmierne gazy.

2. Fruktoza ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje wyrzutu insuliny.

Cukrzyków nie powinien mylić niski indeks glikemiczny glukozy. Fruktoza wchodzi w ścieżki metaboliczne glukozy, ale omija jej szlaki kontrolne – co oznacza, że jest ona często metabolizowana szybciej, a jej nadmiar będzie predysponował do tworzenia tkanki tłuszczowej, szczególnie w wątrobie.

3. Fruktoza nie powoduje spadku stężenia greliny.

Fruktoza nie współgra z jednym z głównych hormonów sytości produkowanym przez żołądek – greliną. Po posiłku, kiedy stężenie glukozy we krwi wzrasta, jest to sygnał do obniżenia stężenia greliny i zmiejszenia apetytu. W przypadku fruktozy nie ma takiej zależności. Zjemy więcej.

4. Nadmiar fruktozy może doprowadzić do kumulacji kwasu moczowego.

Metabolizm fruktozy generuje powstanie kwasu moczowego, a jego nadmiar prowadzi do dny moczanowej.

5. Nadmiar fruktozy powoduje zaburzenia lipidowe, otyłość, cukrzycę typu 2, insulinooporność.

Wiele badań wykazało, że fruktoza dodawana do produktów spożywczych powoduje rozrost tkanki tłuszczowej, otyłość oraz choroby z nią związane.

6. Nie boimy się fruktozy dostarczanej z owoców.

Owoce zawierają większą ilość cukrów prostych niż warzywa, są też bogatym źródłem fruktozy. Konfrontując jednak jej ilość z błonnikiem, minerałami i witaminami obecnymi w owocach nie musimy się nią tak przejmować, zaleca się spożycie  2-3 porcji owoców dziennie.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *