Kilka słów na temat inuliny

Oto kilka ciekawostek na temat inuliny:

Inulina to naturalny polisacharyd, należący do grupy fruktanów, a występujący w ponad 30 000 różnych roślin. Jej głównymi źródłami są jednak: cykoria, czosnek, cebula czy topinambur. Ze względu na rosnącą popularność inuliny i rosnącą świadomość na temat jej niskiej wartości kalorycznej i związanych z prebiotykami korzyści zdrowotnych, coraz częściej możemy spotkać ją zarówno w produktach spożywczych, jak i w suplementach diety.

  • Jest związkiem wielkocząsteczkowym, składającym się z pojedynczych cząsteczek fruktozy.
  • Bulwy topinamburu i korzenie cykorii są najczęściej wykorzystywane jako surowce do produkcji inuliny w przemyśle spożywczym.
  • Jest stosowana jako prebiotyk – stanowi pożywkę dla wzrostu bakterii komensalnych, dlatego często możemy ją spotykać w synbiotykach.
  • Inulina jest ok. 10 razy mniej słodka od cukru i ma niski indeks glikemiczny (zawiera od 6% do 10% cukrów).
  • Znalazła zastosowanie w żywieniu osób z cukrzycą.
  • Ma również wpływ na zwiększenie biodostępności niektórych minerałów, np. magnezu i wapnia.
  • Jest obecnie dodawana również do produktów mięsnych, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
  • Inulina może pomóc w wyrównaniu profilu lipidowego oraz pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową.
  • Inulina zwiększa pulę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które odżywiają komórki jelit i regulują układ immunologiczny jelit, dlatego przypisuje się jej również właściwości immunomodulujące

Źródło: Qin YQ, Wang LY, Yang XY, Xu YJ, Fan G, Fan YG, Ren JN, An Q, Li X. Inulin: properties and health benefits. Food Funct. 2023 Apr 3;14(7):2948-2968. doi: 10.1039/d2fo01096h. PMID: 36876591.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *