Recenzja podręcznika „Dietetyka Sportowa”
Kontynuując temat sportu, nie sposób nie wspomnieć o podręczniku do dietetyki sportowej, który został wydany w ubiegłym roku przez wydawnictwo PZWL. “Dietetyka sportowa” jest ważną pozycją dla dietetyków, trenerów oraz lekarzy opiekujących się sportowcami. Tego typu podręcznika brakowało na rynku polskim. Zapraszam do recenzji.
“Dietetyka sportowa” wydawnictwa PZWL pod redakcją Barbary Frączek, Jarosława Krzywańskiego oraz Huberta Krzysztofiaka to podręcznik stworzony przez specjalistów z wielu dziedzin nauki: dietetyki, fizjologii, biochemii oraz medycyny.
Książka zawiera aż 1180 stron, a treść podzielono na cztery głównie części: Żywienie, Dietetyka, Suplementy diety oraz Praktyczne aspekty dietetyki. Książka kompleksowo opisuje wszystkie ważne aspekty związane z żywieniem, metabolizmem i suplementacją sportowca. Książka jest napisana bardzo przystępnym językiem, dlatego będzie również przydatna dla sportowców amatorów, którzy sami zajmują się układaniem planu jadłospisu i suplementacji.
Co znajduje się w książce? Wydaje się, że wszystko to, co jest potrzebne do zrozumienia fizjologii oraz potrzeb dietetycznych sportowca. Dodatkowo autorzy przygotowali wiele wskazówek dotyczących suplementacji i układania jadłospisów. Spis treści poszczególnych części:
- ŻYWIENIE:
Trawienie i przemiana materii
Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
Biochemia wysiłku fizycznego
Bilans energetyczny
Planowanie aktywności fizycznej
Budowa i skład ciała
Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
Wartość odżywcza produktów spożywczych
Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
Zaburzenia odżywiania
Alkohol a sport
2. DIETETYKA:
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
Przygotowanie do wysiłku
Regeneracja powysiłkowa
Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
Kobieta sportowiec
Sportowiec z cukrzycą
Sportowiec wegetarianin
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
Psychologia i odżywianie
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała
3. SUPLEMENTY DIETY:
Suplementy diety w sporcie
Suplementacja i żywienie, a doping
4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI
Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
Metody oceny sposobu żywienia
Metody oceny stanu odżywienia
Monitoring medyczny sportowców
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
Dieta osób aktywnych
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
Ciekawostki żywieniowe
Książka obejmuje również najnowsze zagadnienia dotyczące metabolizmu i fizjologii wysiłku fizycznego, np. te związane z mikrobiotą, probiotykoterapią, alergiami czy żywieniem sportowca cierpiącego na różne jednostki chorobowe. Warto podkreślić, że redaktorzy zaprosili do współpracy osoby, którzy są specjalistami w danej dziedzinie, co świadczy o jakości podręcznika.
Podsumowując: “Dietetyka sportowa” jest obowiązkową pozycją na półce każdego, kto zajmuje się tematykom fizjologii i żywienia w sporcie.