Czy mikrobiota wpływa na poziom cholesterolu we krwi?
Obok diety, czynników genetycznych i środowiskowych, także bakterie obecne w jelitach mają wpływ na metabolizm cholesterolu i odgrywają kluczową rolę w szlakach biochemicznych związanych z przemianami lipidów.
Ograniczenie zwrotnego wchłaniania cholesterolu
Mikrobiota jelita uczestniczy w konwersji cholesterolu do koprostanolu. Koprostanol jest metabolitem cholesterolu, którego zwrotne wchłanianie w jelicie grubym jest znacznie niższe niż cholesterolu. Okazuje się, że niektóre bakterie komensale, takie jak Bacteroides Bifidobacterium, Lactobacillus i Peptostreptococcus, mają zdolność konwersji cholesterolu do koprostanolu. Naukowcy uważają, że prawidłowa mikrobiota jelitowa może wspomóc obniżenie stężenia cholesterolu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Wbudowanie cholesterolu w błony bakteryjne
Niektóre bakterie wbudowują duże ilości egzogennego cholesterolu w swoje błony komórkowe. Jak dotąd, zdolność bakteryjnego wychwytu cholesterolu została wykazana in vitro u kilku gatunków z rodzaju Lactobacillus, w tym: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus casei i Lactobacillus gasseri. Wydaje się, że tylko różne szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium mogą wykazywać taką aktywność.
Regulacja metabolizmu
Nie można również zapomnieć, że mikrobiom reguluje nasz metabolizm na bardzo wielu poziomach, działając systemowo. Podczas odpowiednio dobranej probiotykoterapii możemy również zaobserwować wyrównanie parametrów lipidowych, w tym cholesterolu. Możecie przeczytać o tym we wcześniejszych wpisach: http://metabolika.pl/wplyw-probiotykoterapii-na-profil-kardiometaboliczny/
Żródło: Kriaa A, Bourgin M, Potiron A, et al. Microbial impact on cholesterol and bile acid metabolism: current status and future prospects. J Lipid Res. 2019;60(2):323-332. doi:10.1194/jlr.R088989