Czy można stosować probiotyki u pacjentów onkologicznych?
Przed wami kolejna porządna dawka wiedzy z konferencji: „Nowotwory, naukowo potwierdzone terapie wspierające profilaktykę i leczenie”. Tym razem chciałam streścić najważniejsze informacje z sesji dotyczącej znaczenia mikrobioty jelitowej we wspomaganiu leczenia onkologicznego i regeneracji pacjenta.
Wiadomo, że zanieczyszczenia środowiska, toksyny dostarczane z żywnością oraz wiele leków negatywnie wpływają na różnorodność bakteryjną naszych jelit. Cytostatyki należą do grupy leków, które w bardzo silny i negatywny sposób wpływają na mikrobiom jelitowy. Badania pokazują również, że dochodzi do dysbiozy, rozszczelnienia połączeń między enterocytami (komórkami jelit), uszkodzenia i degradacji kosmków jelitowych i zaburzenia funkcji bariery jelitowej. U pacjentów wyniszczonych możemy często zauważyć również brak wchłaniania składników odżywczych.
Czy można stosować probiotyki u chorych onkologicznych?
Probiotyki uważa się za preparaty bezpieczne dla osób szczególnie podatnych na zagrożenia, czyli osób po antybiotykoterapii, zabiegach operacyjnych, o obniżonej odporności, czy po chemio- i radioterapii. Probiotykoterapia u pacjentów onkologicznych przyspiesza regeneracje kosmków jelitowych, zmniejsza prawdopodobieństwo kolonizacji jelita szkodliwymi patogenami, reguluje pasaż jelitowy oraz uszczelnia barierę jelitową. Probiotykoterapia odgrywa szczególną rolę u pacjentów po przebytym leczeniu – w fazie regeneracji. Probiotyki mogą być stosowane nawet u pacjentów skrajnie wyniszczonych.
Jakie probiotyki należy wybierać?
Probiotyki stosowane podczas wspomagania leczenia pacjenta onkologicznego powinny przede wszystkim mieć silne dowody naukowe związane z ich skutecznością. Dodatkowo powinny przejść rygorystyczne kontrole jakości i być wytwarzane zgodnie z najwyższymi standardami – najlepiej standardami, jakie obowiązuje przy rejestracji leków. Takie probiotyki zapewnią bezpieczeństwo i skuteczność terapii. Alekandra Kapała z Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie podkreśliła, że gatunkami rekomendowanym przez europejskie towarzystwa żywieniowe są gatunki Lactobacillus plantarum.
Źródło: Konferencja: „Nowotwory, naukowo potwierdzone terapie wspierające profilaktykę i leczenie”, 16 listopada 2019 r., Szczecin.