Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Już 21 kwietnia odbędzie się premiera książki „Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej” wydawnictwa PZWL, pod redakcją prof. Ewy Stachowskiej. Wraz z dr hab. n. med. Ewą Wunsch, znanym szczecińskim hepatologiem, miałam przyjemność napisać rozdział o zaburzeniach mikrobioty jelitowej prowadzących do dysfunkcji wątroby.

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Książka „Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej” wydawnictwa PZWL, pod redakcją prof. Ewy Stachowskiej, to zbiór najnowszych informacji i wytycznych na temat żywieniowego wspomagania leczenia w różnych stanach chorobowych, którym towarzyszy rozwój dysbiozy i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Książka tłumaczy mechanizmy łączące mikrobiotę i powstanie oraz progresje chorób przewlekłych, takich jak: nowotwory, choroby metaboliczne, choroby zapalne jelit czy zaburzenia psychiczne. Znajdziecie w niej również porady żywieniowe i wskazówki dotyczące probiotykoterapii.

„Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej”, pod red. Ewy Stachowskiej

Książka podzielona jest na następujące podrozdziały:

  1. Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa
  2. Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego
  3. Jelito – ważne centrum immunologiczne
  4. Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej wykonywane w terapii jej zaburzeń
  5. Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit – wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
  6. Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji
  7. Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby
  8. Modyfikacje mikrobiomu w onkologii – praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne
  9. Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej
  10. Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita – w zespole jelita drażliwego i chorobach zapalnych jelit
  11. Oś mózgowo-jelitowa.
  12. Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych
  13. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka
  14. Naturalne prebiotyki
  15. Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki
  16. Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego

Dla kogo jest książka?

Książka jest wydana w formie podręcznika akademickiego, skierowana dla studentów zawodów medycznych, specjalistów takich jak: dietetycy, lekarze czy farmaceuci oraz naukowców, którzy chcą poznać temat mikrobioty jelitowej. Książkę stworzył zespół ekspertów, który zajmuje się naukowo i klinicznie tematem mikrobiomu.

Wraz z dr hab. n. med. Ewą Wunsch, znanym szczecińskim hepatologiem, miałam przyjemność napisać rozdział o zaburzeniach mikrobioty jelitowej prowadzących do dysfunkcji wątroby. Przystępne słownictwo oraz szczegółowy opis zagadnień powinny być również przydatne dla pacjentów, którzy mają wysokie ryzyko dysbiozy jelitowej i cierpią na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Premiera książki odbędzie się 21 kwietnia 2021 roku, ale już teraz możecie ją kupić w przedsprzedaży.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *