Czy zmielone siemię lniane zachowuje swoje właściwości?
Na temat kwasów tłuszczowych trans istnieje wiele mitów, które jak mantra powtarzane są na forach internetowych o zdrowej żywności. Dzisiaj niespodzianka dla tych, którzy dociekliwie szukają odpowiedzi na często zadawane pytania
- Czy można piec mąkę migdałową?
- Czy siemię lniane po zmieleniu jest szkodliwe?
- Czy pieczenie na mące orzechowej jest zdrowe?
Te tematy oraz wiele dodatkowych aspektów związanych z obróbką termiczną nasion roślin oleistych i kwasów tłuszczowych trans możecie znaleźć pod linkiem:
Poniżej skrót najważniejszych treści:
- Obróbka termiczna żywności – jakie dokładnie zmiany zachodzą wewnątrz naszych wypieków?
- Czy w pieczonej mące z nasion oleistych znajdziemy dużą ilość kwasów trans?
- Jakie są źródła kwasów trans i czy wszystkie transy są „złe”?
- Kilka słów o obróbce termicznej nasion i orzechów.
- Czy mielone siemię lniane zachowuje swoje właściwości prozdrowotne?
Przeczytaj więcej: