Dzienny jadłospis w SIBO
Dzisiaj mamy dla Was niespodziankę – dzienny jadłospis dla pacjenta z SIBO, który przygotowała dla Was dr n. med. Maja Czerwińska-Rogowska. Dr Czerwińska-Rogowska jest dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem, na co dzień pracującym w szpitalu w Gryficach. Koniecznie odwiedźcie jej profil na fb: https://www.facebook.com/maja.czerwinska.1
Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis na 1800 kcal.
07:00 Śniadanie (530 kcal)
- Chleb bezglutenowy (167kcal) 2 kromki (70 g)
- Paprykarz domowy lekkostrawny (222 kcal) 1 porcja
- Surówka z pomidorów (141 kcal) 1 porcja
PRZEPIS: Paprykarz domowy lekkostrawny – 1 porcja
- Dorsz, świeży – 3/4 sztuki (80 g)
- Koncentrat pomidorowy, 30% – 2 łyżeczki (30 g)
- Marchew – 1/3 sztuki (20 g)
- Oliwa – 1/2 łyżki (5 ml)
- Pietruszka, korzeń – 1/4 sztuki (20 g)
- Liść laurowy, suszony – 1 sztuka (2 g)
- Ryż basmati – (20g)
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w garnku. Rybę również gotujemy. Do garnka dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ryż, rybę oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PRZEPIS: Surówka z pomidorów – 1 porcja
- Sezam, nasiona – 1 łyżka (10g)
- Oliwa – 1/2 łyżki (5ml)
- Pomidor – 1 sztuka (160g)
Sposób przygotowania:
Pomidora pokrój, dodaj oliwę i sezam.
10:00 II śniadanie (189 kcal)
- Pomarańcza (56kcal) 1/2 sztuki (120g)
- Orzechy włoskie (133kcal) 2/3 garści (20g)
14:00 Obiad (653 kcal)
- Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią (518 kcal) 1 porcja
- Sałata z sosem vinegret (135 kcal) 1 porcja
PRZEPIS: Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią – 1 porcja
- Jaja kurze całe – 1/5 sztuki (10 g)
- Cukinia – 1/4 sztuki (70 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 ml)
- Chleb bezglutenowy – 1/4 kromki (10 g)
- Woda – 1/8 szklanki (20 ml)
- Indyk, mięso mielone – 1 i 1/4 porcji (120 g)
- Passata pomidorowa – (100 g)
- Ryż basmati – (50 g)
Sposób przygotowania:
PULPECIKI: Chleb kroimy na kawałki i namaczamy w wodzie. Mięso mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną natką pietruszki, odciśnięty z nadmiaru wody chleb (mleko wylewamy). Masę dokładnie mieszamy i tworzymy dłońmi okrągłe pulpeciki. Do głębokiego garnka wlewamy wodę do poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. Pulpety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut, w zależności od ich wielkości.
SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku na oliwie podduszamy pokrojoną cukinię, gniazda nasienne z cukinii, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Gotujemy, aż sos zredukuje swoją objętość (ok. 10-15 minut). Podajemy z ryżem.
PRZEPIS: Sałata z sosem vinegret – 1 porcja
- Oliwa – 1 łyżka (10 ml)
- Papryka czerwona – 1/4 sztuki (60 g)
- Pomidor – 1/3 sztuki (60 g)
- Sałata lodowa – 2 i 1/2 liścia (100 g)
- Sok z cytryny – (5 ml)
Sposób przygotowania:
Sałatę mieszamy z pokrojonymi warzywami, polewamy sosem vinegret.
17:00 Podwieczorek (61 kcal)
- Smoothie z pomarańczy (61 kcal) 1 porcja
PRZEPIS: Smoothie z pomarańczy – 1 porcja
- Pietruszka, liście – 1 i 2/3 łyżeczki (10 g)
- Pomarańcza – 1/2 sztuki (120 g)
- Woda – 3/4 szklanki (20 0ml)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy.
20:00 Kolacja (366 kcal)
- Faszerowana papryka z kaszą (366 kcal) 1 porcja
PRZEPIS: Faszerowana papryka z kaszą – 1 porcja
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 1/3 sztuki (80 g)
- Kasza jaglana – 1/3 woreczka (30 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 ml)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- Włoszczyzna krojona w paski, mrożona – 2/3 szklanki (60 g)
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy. Na oliwę dodajemy mięso oraz starte na tarce z grubymi oczkami włoszczyznę. Paprykę myjemy, odcinamy górę i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Nadziewamy paprykę farszem, pieczemy w piekarniku w 150 stopniach (ok. 20-40 minut).
Lista zakupów
- Sok z cytryny 5 ml
- Chleb bezglutenowy 80 g (2 i 1/4 kromki)
- Kasza jaglana 30 g (1/3 woreczka)
- Ryż basmati 70 g
- Cukinia 70 g (1/4 sztuki)
- Marchew 20 g (1/3 sztuki)
- Papryka czerwona 290 g (1 i 1/4 sztuki)
- Passata pomidorowa 100 g
- Pietruszka, korzeń 20 g (1/4 sztuki)
- Pietruszka, liście 10 g (1 i 2/3 łyżeczki)
- Pomidor 220 g (1 i 1/4 sztuki)
- Sałata lodowa 100 g (2 i 1/2 liścia)
- Indyk, mięso mielone 120 g (1 i 1/4 porcji)
- Jaja kurze całe 10 g (1/5 sztuki)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 80 g (1/3 sztuki)
- Oliwa 40 ml (4 łyżki)
- Dorsz, świeży 80 g (3/4 sztuki)
- Orzechy włoskie 20 g (2/3 garści)
- Pomarańcza 240 g (1 sztuka)
- Sezam, nasiona 10 g (1 łyżka)
- Woda 220 ml (1 szklanka)
- Koncentrat pomidorowy, 30% 30 g (2 łyżeczki)
- Liść laurowy, suszony 2 g (1 sztuka)
- Włoszczyzna krojona w paski, mrożona 60 g (2/3 szklanki)