Wzmocnienie bariery jelitowej – część 1
Kolejny cykl wpisów będzie poświęcony barierze jelitowej. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić wyniki badania, które przeprowadził nasz zespół badawczy i w którym miałam przyjemność brać udział. Temat dotyczy zastosowania colostrum w odbudowie bariery jelitowej.
Co to jest colostrum?
Colostrum bovinum czyli siara bydlęca to pierwszy pokarm, jaki produkuje krowa po pojawieniu się cielaka. Colostrum nie spełnia jedynie roli energetycznej, ale stanowi przede wszystkim skoncentrowane źródło składników o dużej wartości odżywczej, regulujących układ odpornościowy. Colostrum można zaliczyć również do prebiotyków, ponieważ stymuluje wzrost komensalnych bakterii jelitowych.
Jaki jest skład colostrum?
Skład colostrum nie jest stały i zależy od bardzo wielu czynników. Zidentyfikowano ponad 250 substancji biologicznie aktywnych, które odpowiadają za prozdrowotne właściwości colostrum, są to głównie: immunoglobuliny, laktoferyna, lizozym, kolostrynina, laktoalbumina, białka mleka bogate w aminokwasy egzogenne, witaminy oraz minerały. Colostrum zawiera również czynniki wzrostu, w tym głównie IGF-1, dlatego dawka suplementacyjna powinna być skonsultowana ze specjalistą.
Nasze badania
Wyniki badania przeprowadzonego przez nasz zespół, którym kierował dr Maciej Hałasa, wykazały, że suplementacja colostrum poprawia szczelność bariery jelitowej. Badania były przeprowadzone na grupie sportowców trenujących MMA, którzy mieli potwierdzoną nieszczelność jelit w teście czynnościowym mannito/laktuloza. Uczestnicy otrzymywali 2-godzinne colostrum (przez kolejnych 20 dni w dawce 500 mg, 2 x dziennie) lub placebo, a następnie grupa placebo otrzymała colostrum w układzie otwartego badania (open-label). Większość zawodników (75%) miała na początku badania podwyższone wartości testu na przesiąkliwość jelit. Po suplementacji u wszystkich pacjentów odnotowaliśmy spadek wskaźnika do wartości prawidłowych.
Kto powinien rozważyć suplementację colostrum?
- osoby z dysbiozą;
- osoby regularnie przyjmujące niesterydowe leki przeciwzapalne;
- osoby narażone na permanentny stres;
- sportowcy;
- pacjenci z zaburzeniami ze strony układu pokarmowego/przepuszczalnością jelit;
- osoby po antybiotykoterapii/infekcji jelitowej;
- osoby z obniżoną odpornością.
Źródło: Hałasa M, Maciejewska D, Baśkiewicz-Hałasa M, Machaliński B, Safranow K, Stachowska E. Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Stool Concentrations of Zonulin in Athletes. Nutrients. 2017;9(4):370. Published 2017 Apr 8. doi:10.3390/nu9040370