Niewydolność mięśnia sercowego a składniki pokarmowe

Energetyka komórki to szereg procesów biochemicznych mających na celu efektywne wytwarzanie energii potrzebnej do prawidłowej pracy serca. Co ciekawe, mięsień sercowy czerpie energię głównie z przemian biochemicznych kwasów tłuszczowych, co stanowi nawet 70-75% całkowitej produkowanej energii. Reszta, czyli około 30% pochodzi z przemian glukozy. Zupełnie inaczej jest w reszcie komórek naszego organizmu –  w większości z nich głównym materiałem energetycznym jest glukoza.

Istotne z punktu widzenia metabolicznego jest to, że przemiany tłuszczy generują w mięśniu sercowym trzy-, czterokrotnie więcej energii niż w przypadku przemian glukozy. Wysokoenergetyczne przemiany wymagają również obecności większej ilości tlenu, którego dostęp w przebiegu niewydolności mięśnia sercowego jest często ograniczony. Progresja choroby sprawia, że komórki mięśnia sercowego rezygnują ze zużywania kwasów tłuszczowych na rzecz glukozy. Szacuje się, że podczas niewydolności serca jest produkowane ok. 30% mniej energii, co często pogarsza stan pacjenta i zmniejsza jego wydolność.

Jedną z propozycji wspomagania leczenia mięśnia sercowego jest usprawnienie przemian bioenergetycznych, co związane jest z przyjmowaniem odpowiednich składników odżywczych. Są one niezbędne do zapewnienia ciągłości szlaków metabolicznych. Do takich substancji należą:

  • koenzym Q10,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • L-karnityna, tauryna oraz inne aminokwasy.

Badania pokazują, że uzupełnienie tych składników w diecie lub ich odpowiednia suplementacja pomaga w walce z chorobą i wspomaga proces leczenia. Należy również pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy – jedno- i wielonienasyconych oraz zredukowaniu do minimum tłuszczy nasyconych.

Źródło: Ang-Peng Wong et al. Myocardial energetics and the role of micronutrients in heart failure: a critical review. Am J Cardiovasc Dis. 2016; 6(3): 81–92

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *