Akkermansia muciniphila – skuteczny postbiotyk cz.1
Czy wiecie, że Akkermansia muciniphila w formie suplementu nie jest probiotykiem, a postbiotykiem?
Co to jest postbiotyk?
Postbiotyki to produkty przemian metabolicznych mikrobioty jelitowej. Innymi słowy, gdy probiotyki żywią się prebiotykami, powstają postbiotyki. Są one w zasadzie „odpadami” probiotyków. Produkty odpadowe nie brzmią jakby były dla nas zbyt użyteczne, jednak w rzeczywistości są one odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji zdrowotnych w naszych jelitach.
Przykładami postbiotyków są kwasy organiczne, bakteriocyny, enzymy czy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Powstają one naturalnie w wyniku metabolizmu mikroorganizmów żyjących w naszych jelitach i regulują procesy fizjologiczne gospodarza.
Akkermansia muciniphila jako postbiotyk
Ostatnio znaczenie „postbiotyku” zostało również powiększone o nieaktywne bakterie, które nie maja zdolności do rozmnażania w organizmie. Inaktywacja bakterii jest związana zazwyczaj z działaniem wysokiej temperatury w procesie sterylizacji lub pasteryzacji. Pasteryzacja (związana z niższą temperaturą została wybrana) została wybrana jako czynnik inaktywacji Akkermansia muciniphila.
Dlaczego Akkermansia nie może być zwykłym probiotykiem?
Powodem są problemy w hodowli związanej z jej beztlenowym charakterem. Do tej pory otrzymanie probiotyku na skalę przemysłową było bardzo trudne i nieopłacane, dlatego przez długi czas jej suplementacja była niemożliwa.
Czy Akkermansia muciniphila jako postbiotyk jest bezpieczna?
Na początku 2021 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię, że Akkermansia muciniphila poddana obróbce termicznej jest bezpieczna i stanowi nowy rodzaj żywności dostępnej w Unii Europejskiej.
EFSA opisała A. muciniphila jako „dobrze scharakteryzowany, niewytwarzający toksyn, mikroorganizm” i ustaliła na podstawie przeglądu literatury, że jego bezpieczeństwo jest odpowiednie do stosowania jako suplementu diety lub w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, w określonej dawce maksymalnej.
O tym, jaka jest różnica między pasteryzowaną a żywą formą Akkermansia muciniphila będziecie mogli przeczytać w kolejnym wpisie. Źródło: ISAPP – International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (isappscience.org)
Przeczytaj więcej: