Czy probiotykoterapia zmniejsza ryzyko alergii u małych dzieci?
Alergia dotyczy już prawie co trzeciej osoby, a wskaźniki zapadalności cały czas rosną. Alergie zauważamy również u coraz młodszych dzieci. Dzisiaj o tym, jakie są środowiskowe czynniki ryzyka wystąpienia alergii i jaka jest rola probiotyków w jej prewencji.
Alergia u niemowląt
Choroby alergiczne stanowią wyzwanie ogólnoświatowego zdrowia publicznego, zwłaszcza w krajach wysokorozwiniętych, gdzie częstość występowanie alergii przekracza 30%, a wskaźniki populacyjne wciąż rosną. Choroby alergiczne są wynikiem złożonej interakcji między naszymi genami a środowiskiem, która prowadzi do zmian w układzie odpornościowym.
U niemowląt częstość występowania chorób alergicznych jest związana z obecnością alergii u rodziców i wynosi około 10% u dzieci z ujemnym wywiadem rodzinnym w kierunku zaburzeń atopowych i 20–30% u dzieci z alergią u krewnych pierwszego stopnia. Chociaż czynniki genetyczne mogą wpływać na skłonność do rozwoju chorób alergicznych, szybki wzrost zachorowań na choroby alergiczne w ostatnich dwóch dekadach można wytłumaczyć czynnikami środowiskowymi.
Czynniki środowiskowe alergii związane z mikrobiotą jelitową
Wiele czynników związanych ze środowiskiem wyjaśnia wzrost zachorowań na choroby alergiczne, zwłaszcza w krajach zachodnich. Obejmują one:
- cesarskie cięcie zwiększające ryzyko atopii, alergii pokarmowej i astmy,
- stosowanie antybiotyków,
- zanieczyszczenia żywności i powietrza,
- dietę bogatą w tłuszcze i ubogą w błonnik,
- zmniejszenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
- niedobór witaminy D.
Warto zauważyć również, że wszystkie te czynniki wpływają również na naszą mikrobiotę, która według coraz większej liczby badań odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu odpornościowego.
Probiotyki w redukcji ryzyka alergii
Najnowsze badania pokazują, że probiotykoterapia na wczesnych etapach życia może odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu wystąpienia alergii. Niemowlęta urodzone „siłami natury” i karmione piersią są kolonizowane głównie przez Lactobacilli i Bifidobacteria, podczas gdy niemowlęta urodzone przez cesarskie cięcie i karmione standardową mieszanką wykazują znacznie mniejszą częstość występowania Bifidobacteria i większą obecność Bacteroides, związanych ze zwiększoną częstością występowania chorób układu oddechowego oraz alergii.
Większość badań oceniających wpływ probiotyków w profilaktyce alergii opiera się na suplementacji podczas ciąży i laktacji; i/lub po urodzeniu. Meta-analiza opublikowana w 2022 roku wykazała, że suplementacja probiotykami zmniejsza ryzyko rozwoju atopowego zapalenia skóry (AZS) u niemowląt. Ponadto suplementacja probiotykami podawanymi matce lub matce i niemowlęciu również skutecznie zapobiega AZS u niemowląt.
Wiele pojedynczych badań pokazuje, że probiotyki mogą być skuteczne w zapobieganiu alergii u dzieci. Jednak wiele kwestii pozostaje nierozstrzygniętych, np. Czy podawać probiotyki tylko dzieciom z grupy wysokiego ryzyka? Jak dobrać probiotyk i jego dawkę oraz jaki powinien być czas trwania kuracji? Na te pytania odpowiedzą nam kolejne randomizowane próby kliniczne.
Źródło: Chen L, Ni Y, Wu X, Chen G. Probiotics for the prevention of atopic dermatitis in infants from different geographic regions: a systematic review and Meta-analysis. J Dermatolog Treat. 2022 Nov;33(7):2931-2939. doi: 10.1080/09546634.2022.2091101. Epub 2022 Jul 4. PMID: 35708329.
Przeczytaj więcej: