Alkohol a probiotykoterapia
Spożywanie alkoholu ma zdecydowanie negatywny wpływ na wiele procesów metabolicznych w organizmie, w tym również na mikrobiom przewodu pokarmowego oraz integralność nabłonka jelitowego, co może zwiększać ryzyko powikłań zdrowotnych.
Probiotyki w redukcji skutków nadmiernego spożycia alkoholu
Badania wskazują, że probiotykoterapia może wspomagać leczenie skutków nadmiernego spożycia alkoholu. Przewlekłe spożywanie alkoholu znacząco zaburza mikrobiom jelitowy, prowadząc do wzrostu przepuszczalności jelit (tzw. „leaky gut”), co zwiększa ryzyko stanów zapalnych oraz rozwoju alkoholowej choroby wątroby (ALD). Probiotyki mogą pomóc przywrócić równowagę mikrobiomu, zmniejszając tym samym stan zapalny oraz ryzyko uszkodzeń wątroby wywołanych alkoholem.
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że suplementacja szczepami probiotycznymi, zwłaszcza gatunkami Lactobacillus plantarum i Lactobacillus rhamnosus, może obniżać poziomy markerów zapalnych oraz enzymów wątrobowych (ALT i AST) w surowicy, co może być związane ze zmniejszeniem uszkodzeń wątroby. Ponadto probiotyki mogą obniżać stężenie endotoksyn w surowicy (które są często podwyższone przy nadużywaniu alkoholu), przyczyniając się do redukcji reakcji zapalnych w organizmie.
Należy jednak pamiętać, że choć probiotyki mogą zmniejszać szkodliwy wpływ alkoholu, ich stosowanie bez ograniczenia samego spożycia alkoholu nie zmniejsza ryzyka wystąpienia poważnych konsekwencji metabolicznych. Badania kliniczne sugerują, że stosowanie probiotyków może wspomagać terapię osób z zaburzeniami związanymi ze spożyciem alkoholu, ale nie zastąpi działań mających na celu ograniczenie konsumpcji alkoholu.
Czy podczas probiotykoterapii można pić alkohol?
Alkohol ma negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy i prawdopodobnie (brakuje jednak jednoznacznych dowodów naukowych) może negatywnie wpływać na bakterie zawarte w probiotykach. Z tego względu nie zaleca się spożywania znacznych ilości alkoholu podczas probiotykoterapii.
Źródła
- Jung JH, Kim SE, Suk KT, Kim DJ. Gut microbiota-modulating agents in alcoholic liver disease: Links between host metabolism and gut microbiota. Front Med (Lausanne). 2022;9:913842. doi: 10.3389/fmed.2022.913842.
- Vidya Bernhardt G, Shivappa P, R Pinto J, Ks R, Ramakrishna Pillai J, Kumar Srinivasamurthy S, Paul Samuel V. Probiotics-role in alleviating the impact of alcohol liver disease and alcohol deaddiction: a systematic review. Front Nutr. 2024;11:1372755. doi: 10.3389/fnut.2024.1372755.
- Li F, Duan K, Wang C, McClain C, Feng W. Probiotics and Alcoholic Liver Disease: Treatment and Potential Mechanisms. Gastroenterol Res Pract. 2016;2016:5491465. doi: 10.1155/2016/5491465.
Przeczytaj więcej