Gdzie szukać informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności?
Dzisiaj wpis inny niż wszystkie. Wielu z Was pisze do mnie z pytanie, gdzie szukać norm i wytycznych dotyczących zaleceń i bezpieczeństwa żywności, skoro w Internecie krąży tak wiele powtarzanych mitów. No więc dzisiaj słów kilka o rzetelnych źródłach naukowych.
Międzynarodowe instytucje zajmujące się żywieniem:
- European Food Safety Authority (EFSA)
- The World Health Organization (WHO)
- The US Food and Drug Administration (FDA)
- The Scientific Committee for Food (SCF)
- The EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food (ANS)
- World health organization (WHO)
Czym zajmuje się EFSA?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oferuje niezależne doradztwo naukowe w kwestiach zagrożeń związanych z żywnością. EFSA wydaje opinie na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z żywnością. Opinie te są uwzględniane w unijnych przepisach i zasadach oraz procesie decyzyjnym i tym samym przyczyniają się do ochrony konsumentów przed zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. EFSA odpowiada za następujące sektory:
- Bezpieczeństwo żywności i pasz
- Odżywianie
- Zdrowie i dobrostan zwierząt
- Ochrona roślin
- Zdrowie roślin
Kiedy będziemy korzystać z EFSA?
- Szukamy regulacji prawnych.
- Szukamy przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności.
- Szukamy najnowszych raportów dotyczących zagrożeń, na jakie narażeni są konsumenci.
Czym zajmuje się WHO?
- Światowa Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) działa w ramach ONZ, zajmująca się ochroną zdrowia w bardzo szerokim zakresie
Zadaniem WHO jest działanie na rzecz zwiększenia współpracy między państwami w dziedzinie ochrony zdrowia i zwalczania epidemii chorób zakaźnych, a także ustalanie norm dotyczących składu lekarstw i jakości żywności. Organizacja dąży również do zapewnienia opieki medycznej ludności świata oraz zmniejszenia umieralności niemowląt.
Kiedy zaglądamy do zaleceń WHO?
- Szukamy statystyk dotyczących problemów żywieniowych/zdrowotnych.
- Szukamy wytycznych.
- Szukamy informacji o problemie.
- Szukamy najbardziej aktualnych problemów światowych/lokalnych.
Czym zajmuje się FDA?
Agencja Żywności i Leków, FDA (ang. Food and Drug Administration) – amerykańska instytucja rządowa utworzona w 1906 roku (przez Harveya Washingtona Wileya). Jest częścią Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych i zajmuje się kontrolą żywności, paszy, suplementów diety, leków (dla ludzi i zwierząt), kosmetyków, urządzeń medycznych, urządzeń emitujących promieniowanie (w tym niemedycznych), materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych. Znana jest z rygorystycznych przepisów dotyczących dopuszczania leków do obrotu, nakazujących producentom przestrzeganie procedur oraz informowanie pacjentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem leków. Pozytywna opinia wydana przez Agencję Żywności i Leków dla danego produktu spożywczego lub leku jest uznawana także poza Stanami Zjednoczonymi za wyznacznik jakości i potwierdzenie braku negatywnego wpływu na zdrowie.