Czy probiotykoterapia może pomóc w walce z próchnicą?

Zwiększenie ilości cukru w naszej diecie drastycznie zwiększyło również odsetek osób cierpiących na próchnicę. Szacuje się, że u ponad 60% dzieci w wieku 3 lat stwierdza się próchnicę zębów mlecznych. 9 na 10 nastolatków wchodzących w dorosłość będzie miało rozpoznaną próchnicę zębów stałych. Czy dodatkowa, profilaktyczna probiotykoterapia może pomóc uporać nam się z tym problemem?

Próchnica a bakterie

Analizy molekularne bakterii w jamie ustnej wykazały, że zmiany w obrębie ekosystemu jamy ustnej, związane w głównej mierze z przerostem bakteryjnym (m.in. paciorkowce powodujące próchnicę – Streptococcus mutans) oraz grzybiczym (m.in. Candida albicans), są związane z rozwojem próchnicy u dzieci. Kontakt z cukrami prostymi powoduje znaczny wzrost patogennych grzybów, które produkują kwasy organiczne, takie jak pirogronian czy octan biorące udział w patogenezie próchnicy.

Prewencja próchnicy

Najbardziej popularne zabiegi związane z prewencją próchnicy są związane z dostarczeniem odpowiednich składników do mineralizacji zębów, przestrzeganiem odpowiedniej higieny jamy ustnej oraz zmniejszeniem udziału cukrów prostych w diecie. Istnieją też badania kliniczne, które pokazują pozytywny wpływ regularnego spożywania jogurtu probiotycznego na zmniejszenie liczby paciorkowców S. mutans w jamie ustnej.

Probiotyki w prewencji cukrzycy

Szereg badań pokazał, że probiotykoterapia może przynieść korzystne efekty dla zdrowia zębów i przyzębia. Punkty końcowe większości badań klinicznych odnosiły się do zmniejszenia liczby S. mutans, oceny płytki nazębnej i kieszonek dziąsłowych. Ponieważ patogeneza próchnicy jest bardzo złożona i związana również z rozrostem grzybiczym, niezbędne jest potwierdzenie tych obserwacji w dalszych badaniach klinicznych.

Skuteczność probiotykoterapii

Hasslöf i współ. wykonali badanie, w którym sprawdzili skuteczność poszczególnych szczepów bakteryjnych w hamowaniu rozwoju Streptococcus mutans i Candida albicans. W badaniach in vitro przetestowano 8 szczepów bakteryjnych, jakimi były: L. plantarum 299v, L. plantarum 931, L. rhamnosus GG ATCC 53103, L. rhamnosus LB21, L. paracasei F19, L. reuteri PTA 5289, L. reuteri ATCC 55730 oraz L. acidophilus La5. Najlepiej w testach wypadły szczepy gatunków  L. plantarum 299 oeaz L. plantarum  931, które wykazały najsilniejszą inhibicję w stosunku do Streptococcus mutans oraz Candida albicans.

A więc czy probiotykoterapia  może pomóc w walce z próchnicą?

W świetle dostępnych badań wydaje się, że odpowiednio dobrana probiotykoterapia może wspomóc walkę z próchnicą. Niezbędne jest jednak wykonanie większej liczby badań klinicznych w celu potwierdzenia tej tezy i identyfikacji najbardziej skutecznych szczepów probiotycznych.

Źródło:

Mahasneh SA, Mahasneh AM. Probiotics: A Promising Role in Dental Health. Dent J (Basel). 2017;5(4):26. Published 2017 Sep 27. doi:10.3390/dj5040026.

Hasslöf, Pamela et al. “Growth inhibition of oral mutans streptococci and candida by commercial probiotic lactobacilli–an in vitro study.” BMC oral health vol. 10 18. 2 Jul. 2010, doi:10.1186/1472-6831-10-18

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *