Ile żelaza potrzebuje moje dziecko?

Wielu rodziców nie wie, ile żelaza powinno spożywać jego dziecko. W Internecie krążą mity dotyczące „dobrych źródeł żelaza” – takim przykładem może być szpinak. Na temat produktów bogatych w żelazo i zapotrzebowania na ten pierwiastek w różnych grupach wiekowych możecie przeczytać poniżej:

Przeciętna, dość zróżnicowana dieta pozwala na wchłanianie żelaza rzędu 10-15%. Jeśli cierpimy na niedobór tego pierwiastka, wchłanianie może zwiększyć się kilkukrotnie. Problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości żelaza mogą mieć dzieci na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ żelazo z produktów roślinnych wchłania się w kilku procentach. Związki obecne w produktach roślinnych, takie jak białko roślinne, fityniany, polifenole, niektóre składniki mineralne (np. wapń, cynk) zmniejszają drastycznie wchłanianie żelaza. Z drugiej strony kwaśnie środowisko, witamina C, czy obecność tzw. „czynnika mięsnego” zwiększa wchłanianie żelaza.

Ile żelaza powinno spożywać moje dziecko?

  • Dzieci od 1. do 3. roku życia – 7 mg
  • Dzieci od 4. do 9. roku życia – 10 mg
  • Chłopcy od 10. do 12. lat  – 10 mg
  • Dziewczynki od 10. do 12. lat – 10 mg, w przypadku wystąpienia miesiączki 15 mg
  • Chłopcy od 13. do 18. roku życia – 12 mg
  • Dziewczynki od 13. do 18. roku życia – 15 mg

Co trzeba zjeść, żeby dostarczyć 5 mg żelaza w diecie?

  • 25 g wątróbki
  • 50 g fortyfikowanych żelazem płatków kukurydzianych
  • 100 g pasztetu
  • 100 g pietruszki (często pietruszka jest podawana jako dobre źródło żelaza, ale aby dostarczyć jego większą ilość, musimy zjeść kilka jej pęczków!)
  • 200 g szpinaku (szpinak nie jest dobrym źródłem żelaza!)
  • 50 g kakao
  • 80 g orzechów pistacjowych
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 3 jajka kurze (rozmiar L)
  • 200 g chleba żytniego razowego (3 kromki)
  • 150 g migdałów
  • 150 g sardynek
  • 400 g czekolady mlecznej
  • 1,5 dużej moreli
  • 150 g pestek dyni
  • 2 szklanki soku z buraka

Które dzieci będą bardziej narażone na niedobór żelaza?

Na niedobór żelaza oraz rozwój anemii związanej z niedoborem żelaza będą zawsze bardziej narażone dziewczynki, co jest związane głównie z okresem dojrzewania i rozpoczęciem miesiączkowania. Dodatkowo dzieci będące na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub spożywające zbyt małą ilość produktów mięsnych mogą w pewnym momencie rozwinąć anemię.

Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie „mięsnego niejadka”?

  • Do każdego posiłku bogatego w żelazo dodaj składnik zawierający większą ilość witaminy C (np. czerwoną paprykę, sok z cytrusów).
  • Jeśli twoje dziecko nie spożywa odpowiedniej ilości żelaza, wprowadź do diety produkty fortyfikowane (wzbogacane) żelazem.
  • Jeśli twoje dziecko ma problem z wchłanianiem żelaza, możesz rozważyć ze specjalistą celowaną suplementacje probiotyczną, która pozwoli zwiększyć biodostępność żelaza pochodzącego z produktów roślinnych (o tym w kolejnym wpisie…).

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *