Poprawa parametrów klinicznych po suplementacji A.mucinphila – czego się spodziewać?
Suplementacja A.muciniphila – co mówią badania kliniczne?
Depommier i współ. przeprowadzili randomizowane, podwójnie zaślepione, badanie kliniczne u ochotników z nadwagą / otyłością cierpiących na insulinooporność. Do badania włączono 40 osób, z czego 8 zrezygnowało podczas trwania projektu. Pierwszorzędowymi punktami końcowymi były bezpieczeństwo, tolerancja i parametry metaboliczne (tj. insulinooporność, profil lipidowy, masa ciała, wisceralna tkanka tłuszczowa). Drugorzędowymi wynikami były funkcja bariery jelitowej (tj. stężenie lipopolisacharydu bakteryjnego w osoczu) i skład mikroflory jelitowej. Wyniki pokazały, że codzienna doustna suplementacja 1010 żywej lub pasteryzowanej formy bakterii A. muciniphila przez trzy miesiące, była bezpieczna i dobrze tolerowana. W porównaniu z placebo, pasteryzowana A. muciniphila poprawiły wrażliwość na insulinę (+28,62 ± 7,02%, P = 0,002) i zmniejszyła insulinemię (-34,08 ± 7,12%, P = 0,006) oraz stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu (-8,68 ± 2,38%, P = 0,02). Suplementacja pasteryzowaną A. muciniphila dodatkowo pozwoliła nieznacznie zmniejszyć masę ciała (-2,27 ± 0,92 kg, P = 0,091) w porównaniu z grupą placebo, a także masę tkanki tłuszczowej (-1,37 ± 0,82 kg, P = 0,092) i obwód bioder (-2,63 ± 1,14 cm, P = 0,091) w porównaniu do wartości wyjściowych.
Czy warto zmierzyć sobie parametry biochemiczne krwi?
Jak najbardziej! Poprawa parametrów gospodarki węglowodanowej i profilu lipidowego to jedne z najważniejszych skutków suplementacji. Jaka badania warto wykonać?
- Stężenie glukozy i insuliny na czczo oraz wyliczenie współczynnika HOMA-IR
- Profil lipidowy (cholesterol wraz z frakcjami, triacyloglicerole)
- Enzymy wątrobowe