Zastosowanie suplementacji Akkermansia muciniphila w zaburzeniach metabolicznych

Po ostatnim wpisie dostałam sporo pytań na temat zastosowania Akkermansia muciniphila w praktyce klinicznej. Pierwszym (i moim zdaniem) najważniejszym zastosowaniem jest skuteczna walka z zaburzeniami metabolicznymi.

Skąd zainteresowanie Akkermansia muciniphila w zaburzeniach metabolicznych?

Zainteresowanie A. muciniphila w kontekście  zaburzeń metabolicznych zaczęło się od prostych obserwacji pozytywnych działań związanych z suplementacją prebiotyków we wspomaganiu leczenia otyłości u gryzoni. Okazało się, że wraz z poprawą parametrów metabolicznych wzrosła również ilość Verrucomicbiota, którego jednym z przedstawicieli jest właśnie A. muciniphila. Późniejsze doniesienia naukowe, pochodzące zarówno z badań na zwierzętach, jak również na ludziach, pokazują, że osoby z nadwaga i otyłością mają znacznie mniej bakterii z gatunku A. muciniphila, w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Okazuje się, że zaburzenia metaboliczne, w tym: cukrzyca typu 2, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) oraz choroby sercowo-naczyniowe, są związane ze zmniejszeniem liczebności Akkermansia.     

W jednym z badań klinicznych stwierdzono, że liczebność A. muciniphila u osób z nadwagą i otyłością była pozytywnie skorelowana z lepszym statusem metabolicznym oraz lepszymi wynikami klinicznymi po restrykcjach kalorycznych. Oznacza to, że im więcej A. muciniphila, tym lepsza odpowiedź na dietę. Kolejne, bardziej rozbudowane badania na zwierzętach pokazały, że suplementacja A. muciniphila MucT pozwala odwrócić zaburzenia metaboliczne wywołane nieprawidłowym żywieniem, co było związane ze znaczną redukcją tkanki tłuszczowej, zmniejszeniem insulinooporności oraz poprawą parametrów lipidowych (obniżenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi).

Akkermansia muciniphila – Co z badaniami na ludziach?

W 2019 opublikowano pierwsze randomizowane, podwójnie zaślepione, badanie pilotażowe u ochotników z nadwagą/otyłością opornych na insulinę, którym przez 3 miesiące podawano codzienną dawkę 1010 A. muciniphila. W porównaniu z placebo suplementacja A. muciniphila istotniepoprawiła wrażliwość na insulinę (+28,62±7,02%, p = 0,002), zmniejszyła insulinemię (-34,08±7,12%, p = 0,006) i stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu (-8,68±2,38%, p = 0,02). Badanie to pokazało, że suplementacja A. muciniphila jest bezpieczna i skuteczna w redukcji zaburzeń metabolicznych. Od tego czasu napływa coraz więcej pozytywnych informacji na temat wpływu suplementacji A. muciniphila na redukcję masy ciała, tkanki tłuszczowej oraz poprawę parametrów metabolicznych.

Źródło: Depommier C, Everard A, Druart C, Plovier H, Van Hul M, Vieira-Silva S, Falony G, Raes J, Maiter D, Delzenne NM, de Barsy M, Loumaye A, Hermans MP, Thissen JP, de Vos WM, Cani PD. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study. Nat Med. 2019 Jul;25(7):1096-1103. doi: 10.1038/s41591-019-0495-2. Epub 2019 Jul 1. PMID: 31263284; PMCID: PMC6699990.

Przeczytaj wiecej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *