Czy probiotyki zmniejszają stres oksydacyjny? wyniki najnowszej meta-analizy
W XXI wieku na każdym kroku jesteśmy narażeni na czynniki wywołujące stres oksydacyjny. Powodem tego jest duża ilość wolnych rodników pochodzących z zanieczyszczeń środowiska, dodatków do żywności, zbyt intensywnej aktywności fizycznej, stosowanych używek, czy przewlekły stres.
Teoria stresu oksydacyjnego
Teoria stresu oksydacyjnego zakłada, że przewlekły brak równowagi w stosunku utleniaczy oraz wolnych rodników do przeciwutleniaczy w środowisku komórkowym, prowadzi do wielu wyniszczających schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia czy schorzeń wątroby. Metabolity mikrobiomu jelitowego mają zdolność do modulacji stresu oksydacyjnego, co było sprawdzone w wielu badaniach klinicznych. W 2023 roku na łamach czasopisma Clinical Nutrition ESPEN pojawiła się meta-analiza, która miała ocenić, czy stosowanie probiotyków ma faktyczny wpływ na stres oksydacyjny. Przeanalizowano 652 badania, z czego 9 badań zostało włączone do analizy końcowej.
Jakie były wyniki badania?
Całkowita zdolność antyoksydacyjna (SMD: 0,83 mmol/l, 95% CI: 0,25-1,40, p = 0,005) i oraz zdolność antyoksydacyjna glutationu (SMD: 0,45, 95% CI: 0,13-0,77, p = 0,006), najważniejszego systemu antyoksydacyjnego komórek, uległy istotnej poprawie po spożyciu probiotyku, chociaż nie stwierdzono zmian w dysmutazie ponadtlenkowej (SOD) (SMD: 0,33, 95% CI: -0,27-0,93, p = 0,28). Wykryto również spadek stężenia biomarkera stresu oksydacyjnego – malondialdehydu (SMD: -0,55, 95% CI: -1,11-0,00, p = 0,05).
Można zatem wnioskować, że prawidłowo przeprowadzona probiotykoterapia, skutecznym preparatem powinna zredukować stres oksydacyjny, który towarzyszy chorobom metabolicznym.
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36963861
Przeczytaj więcej: