Grelina w regulacji głodu i sytości

Grelina jest jednym z ważniejszych regulatorów głodu i sytości. Wysokie stężenia greliny wpływają na silne uczucie głodu, a najnowsze badania pokazują, że również na nasz nastrój. Specyficzna regulacja wydzielania greliny wykorzystywana jest również przez przemysł, który dąży do  sprzedania jak największej ilości produktów.

Co to jest grelina?

Grelina jest hormonem głodu, który stymuluje uwolnienie hormonu wzrostu. Wydzielana jest przede wszystkim przez żołądek, ale również przez jelito cienkie i grube. Kiedy żołądek się opróżnia, jego ściany się kurczą, co stymuluje wydzielanie hormonu. Dodatkowo grelina pobudza wydzielanie kwasu solnego, uwalnianie gastryny oraz motorykę żołądka i jelit. Grelina działa antagonistycznie do niektórych hormonów sytości, w tym do peptydu YY i pośrednio do leptyny.

Grelina a produkty bogate we fruktozę

Wydzielanie greliny jest oparte na obecności pokarmu w przewodzie pokarmowym, głównie w żołądku. Najnowsze badanie pokazują jednak, że skład naszego pokarmu może również determinować ilość wydzielanej greliny. Okazuje się, że spożycie produktów bogatych we fruktozę (głównie w syrop glukozowo-fruktozowy i fruktozowy) powoduje utrzymanie się wyższych stężeń greliny, w porównaniu do spożycia produktów bogatych w glukozę. Zależność ta często jest  wykorzystywana w przemyśle, co powoduje, że częściej sięgamy po dodatkową porcję danego produktu, nie odczuwając odpowiednio sytości po spożytym posiłku.

Grelina a serotonina

Grelina powoduje zahamowanie uwalniania serotoniny, co może wpłynąć na nastrój, zwiększone pobudzenie, chęć szukania pokarmu i zwiększenie napięcia. Badania przeprowadzone wśród osób z nadmierną masą ciała pokazały, że wysokie stężenie krążącej greliny może być związane z gorszym nastrojem, brakiem chęci do działania oraz negatywnym pobudzeniem związanym z uczuciem głodu, występującym nawet po posiłku. Niektóre pracę łączą również wysokie stężenia krążącej greliny z występowaniem depresji, chociaż hipoteza ta nie jest jeszcze do końca rozstrzygnięta.

Źródło:

  1. Yolanda Diz-Chaves, „Ghrelin, Appetite Regulation, and Food Reward: Interaction with Chronic Stress”, International Journal of Peptides, vol. 2011, Article ID 898450, 11 pages, 2011. https://doi.org/10.1155/2011/898450
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/oby.21019
  3. Bali A, Jaggi AS. An Integrative Review on Role and Mechanisms of Ghrelin in Stress, Anxiety and Depression. Curr Drug Targets. 2016;17(5):495-507. doi: 10.2174/1389450116666150518095650. PMID: 25981609.

Przeczytaj także:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *