Suplementacja Kwasów omega-3 a mikrobiom jelitowy

Długoterminowe nawyki żywieniowe odgrywają kluczową rolę w tworzeniu mikrobiomu naszych jelit. Składnik żywności, ich niedobór, rodzaj i nadmiar, mogą modulować zmiany w mikrobiomie, zarówno te pozytywne jak i negatywne. Najlepiej opisany jest do tej pory wpływ węglowodanów (głównie błonnika pokarmowego) na zdrowie jelit. W przypadku poszczególnych grup kwasów tłuszczowych wpływ ten jest zdecydowanie słabiej zdefiniowany.  Wiadomo, że dieta wysokotłuszczowa, bogata w tłuszcze nasycone może powodować rozwój dysbiozy. Wydaje się jednak, że wpływ poszczególnych rodzin kwasów tłuszczowych może być zupełnie inny. 

Jak kwasy wielonienasycone działają na mikrobiom jelit?

Pierwsze badania dotyczące suplementacji kwasów omega-3 na mikrobiom jelit człowieka pokazały ich pozytywny wpływ na wzrost bakterii komensalnych.  Zaobserwowano spadek liczby Faecalibacterium, który był często związany ze wzrostem Bacteroidetes oraz bakterii wytwarzających maślan należących do rodziny Lachnospiraceae. Spadek liczebności tych bakterii występuje m.in. u pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit. Suplementacja kwasów omega-3 może zatem wywierać pozytywne działanie poprzez przywrócenie równowagi mikrobiomu związanego z dysbiozą.

Dodatkowe działanie kwasów omega-3

Kwasy omega-3, a szczególnie ich przeciwzapalne pochodne, mogą modulować układ immunologiczny i wyciszać stan zapalny. Istnieje coraz więcej dowodów na wzajemne oddziaływanie mikrobioty jelitowej,  kwasów omega-3 oraz komórek układu odpornościowego gospodarza w utrzymaniu integralności ściany jelit i wyciszenia odpowiedzi zapalnej. Wiadomo również, że kwasy  omega-3 pozytywnie wpływają regulacje na osi jelito-mózg, działając poprzez zmiany składu mikrobioty jelitowej i jej metabolitów.

Źródło: Costantini L, Molinari R, Farinon B, Merendino N. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2645. Published 2017 Dec 7. doi:10.3390/ijms18122645

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *