Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
Już 21 kwietnia odbędzie się premiera książki „Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej” wydawnictwa PZWL, pod redakcją prof. Ewy Stachowskiej. Wraz z dr hab. n. med. Ewą Wunsch, znanym szczecińskim hepatologiem, miałam przyjemność napisać rozdział o zaburzeniach mikrobioty jelitowej prowadzących do dysfunkcji wątroby.
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
Książka „Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej” wydawnictwa PZWL, pod redakcją prof. Ewy Stachowskiej, to zbiór najnowszych informacji i wytycznych na temat żywieniowego wspomagania leczenia w różnych stanach chorobowych, którym towarzyszy rozwój dysbiozy i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Książka tłumaczy mechanizmy łączące mikrobiotę i powstanie oraz progresje chorób przewlekłych, takich jak: nowotwory, choroby metaboliczne, choroby zapalne jelit czy zaburzenia psychiczne. Znajdziecie w niej również porady żywieniowe i wskazówki dotyczące probiotykoterapii.
Książka podzielona jest na następujące podrozdziały:
- Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa
- Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego
- Jelito – ważne centrum immunologiczne
- Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej wykonywane w terapii jej zaburzeń
- Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit – wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
- Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji
- Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby
- Modyfikacje mikrobiomu w onkologii – praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne
- Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej
- Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita – w zespole jelita drażliwego i chorobach zapalnych jelit
- Oś mózgowo-jelitowa.
- Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych
- Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka
- Naturalne prebiotyki
- Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki
- Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego
Dla kogo jest książka?
Książka jest wydana w formie podręcznika akademickiego, skierowana dla studentów zawodów medycznych, specjalistów takich jak: dietetycy, lekarze czy farmaceuci oraz naukowców, którzy chcą poznać temat mikrobioty jelitowej. Książkę stworzył zespół ekspertów, który zajmuje się naukowo i klinicznie tematem mikrobiomu.
Wraz z dr hab. n. med. Ewą Wunsch, znanym szczecińskim hepatologiem, miałam przyjemność napisać rozdział o zaburzeniach mikrobioty jelitowej prowadzących do dysfunkcji wątroby. Przystępne słownictwo oraz szczegółowy opis zagadnień powinny być również przydatne dla pacjentów, którzy mają wysokie ryzyko dysbiozy jelitowej i cierpią na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Premiera książki odbędzie się 21 kwietnia 2021 roku, ale już teraz możecie ją kupić w przedsprzedaży.