Akkermansia muciniphila – nowy sposób na redukcję masy ciała?

Kolejne ważne doniesienie z konferencji z Rzymu. Tym razem dowiecie się o bakterii Akkermansia muciniphila i jej roli we wspomaganiu leczeniu otyłości.

Co to jest Akkermansia muciniphila?

Akkermansia muciniphila jest Gram-ujemną, beztlenową bakterią występującą w prawidłowym mikrobiomie ssaków. Szacuje się, że stanowiona  średnio 1-5% mikrobiomu jelitowego, a jej ilość jest odwrotnie skorelowana z masą ciał i indeksem masy ciała (BMI).

Akkermansia muciniphila – Czy ta bakteria odchudza?

W ostatnich 10 latach zaczęto interesować się potencjałem prozdrowotnym bakterii beztlenowych, których hodowla jest bardzo problematyczna. Jedną z takich bakterii jest Akkermansia muciniphila – przyjmowanie jej pozwoliłoby:

  • zmniejszyć masę tłuszczu,
  • poprawić metabolizm glukozy,
  • zmniejszyć stan zapalny,
  • odwrócić metaboliczne skutki diety wysokotłuszczowej.

W badaniach przeprowadzonych z udziałem myszy, udowodniono, że podawanie im żywych bakterii Akkermansia muciniphila na diecie wysokotłuszczowej zmniejszyło prawię o połowę przyrost ich wagi.

Akkermansia muciniphila  – pierwsze badanie z udziałem ludzi

W 2019 roku na łamach prestiżowego czasopisma Nature Medicine opublikowano wyniki pierwszego, randomizowanego badania klinicznego, w którym podawano Akkermansia muciniphila ludziom. W badaniu wzięło udział 32 otyłych uczestników, którzy zostali przydzieleni do trzech grup: suplementujących żywe bakterie (1010 CFU), pasteryzowane bakterie (1010 CFU) lub placebo przez 12 tygodni.

Badania pokazały, że zarówno grupa, suplementująca bakterie żywe, jak i otrzymująca bakterie pasteryzowane istotnie poprawiły wrażliwość na insulinę i spadło u nich stężenie cholesterolu całkowitego. Grupa otrzymująca bakterie pasteryzowane wykazała również spadek masy ciała średnio o 2,27 kg, spadek masy tłuszczu średnio o 1,37 kg, a także zmniejszenie obwodu pasa średnio o 2,63 cm.

Nie tylko Akkermansia muciniphila

Za kilka lat preparaty zawierające szczepy Akkermansia muciniphila pojawią się  na rynku komercyjnym. Warto jednak podkreślić, że polscy naukowcy również mają duże osiągnięcia w badaniach nad probiotykami oraz otyłością. Zapraszam do zapoznania się z wynikami badań dr Szulińskiej, która stosowała wieloszczepowy probiotyk dostępny na rynku polskim u kobiet w okresie okołomenopauzalnym:  http://metabolika.pl/probiotykoterapia-w-otylosci/                                                                                                                                     

Dlaczego probiotyki mogą wspomóc leczenie otylości?

Dysbioza oraz dysfunkcja bariery jelitowej są to składowe zaburzeń metabolicznych prowadzących do rozwoju otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD). Wiele badań pokazuje, że przywrócenie równowagi w jelitach powoduje szereg pozytywnych zmian o charakterze ogólnoustrojowym. Jaką role odgrywa zdrowie jelit  w leczeniu otyłości pomożecie przeczytać również tutaj:

Źródło: Depommier, C., Everard, A., Druart, C. et al. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study. Nat Med 25, 1096–1103 (2019). https://doi.org/10.1038/s41591-019-0495-2.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *