Czy zmielone siemię lniane zachowuje swoje właściwości?

Na temat kwasów tłuszczowych trans istnieje wiele mitów, które jak mantra powtarzane są na forach internetowych o zdrowej żywności. Dzisiaj niespodzianka dla tych, którzy dociekliwie szukają odpowiedzi na często zadawane pytania

  • Czy można piec mąkę migdałową?
  • Czy siemię lniane po zmieleniu jest szkodliwe?
  • Czy pieczenie na mące orzechowej jest zdrowe?

Te tematy oraz wiele dodatkowych aspektów związanych z obróbką termiczną nasion roślin oleistych i kwasów tłuszczowych trans możecie znaleźć pod linkiem:

Poniżej skrót najważniejszych treści:

  1. Obróbka termiczna żywności – jakie dokładnie zmiany zachodzą wewnątrz naszych wypieków?
  2. Czy w pieczonej mące z nasion oleistych znajdziemy dużą ilość kwasów trans?
  3. Jakie są źródła kwasów trans i czy wszystkie transy są „złe”?
  4. Kilka słów o obróbce termicznej nasion i orzechów.
  5. Czy mielone siemię lniane zachowuje swoje właściwości prozdrowotne?

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *